Z Rakušana si vystřelili. „Cenzura“ se mu vrátila

01.04.2022 16:17

Na stránkách strany Svobodných se v pátek objevila informace o pokání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jenž měl litovat toho, že „selhal“ a „připustil cenzuru“. „Možná odstoupím,“ dočetli se lidé v titulku zprávy. Ve skutečnosti však Rakušan svých kroků nelituje a odstoupit ze své funkce nehodlá. Šlo pouze o aprílový žert Svobodných.

Z Rakušana si vystřelili. „Cenzura“ se mu vrátila
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Aprílový žert vydávající se za informaci o pokání českého ministra vnitra za umožnění cenzury zveřejnili Svobodní na svém webu. „Rakušan: Cenzura je nepřípustná. Já selhal a připustil ji. Možná odstoupím a možná ne,“ dočetli se lidé na webu strany, a mohli si tak myslet, že ministr Rakušan lituje „připuštění cenzury“.

Rakušan ovšem ve skutečnosti svých kroků vůbec nelituje. Že se jednalo o aprílovou zprávu, uvádějí Svobodní hned po rozkliknutí článku s tím „tohle bohužel Vít Rakušan nikdy neřekl“.

Aprílová zpráva zřejmě mířila na kroky české vlády směrem k blokování množství webů, k nimž přistoupila po zahájení ruské agrese na Ukrajinu bez jakéhokoli rozhodnutí soudu.

Že vláda postupovala možná i bez opory v českém právu, opatrně přiznal i premiér Petra Fiala (ODS). „Možná je to na hraně, je k tomu ale potřeba odvaha,“ uvedl na konci února pro CNN Prima NEWS.

Následně však Rakušan varoval, že na nás „padají dezinformační bomby“, a bude tak třeba přitvrdit.

Vláda tak rozhodla i obsazení funkce zmocněnce pro média a dezinformace, kterou zřídila počátkem března. Post obsadil novinář Michal Klíma.

Klíma bude podle kabinetu koordinátorem boje proti dezinformacím a jeho úkolem bude mimo jiné komunikace s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy a spolupráce se složkami státu, které se zabývají oblastmi médií a dezinformací.

Přestože se po jmenování Klímy ozvaly hlasy, že jde o jakýsi post „vrchního cenzora“, sám Klíma to odmítá. „Někteří nás obviňují, že chceme cenzuru. O něco takového nám nejde. Nechceme se zabývat každým řetězovým e-mailem nebo tím, že někdo tvrdí, jak a proč se nechce očkovat,“ tvrdí s tím, že mu půjde pouze o „cíleně vypouštěné dezinformační kampaně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…