Z USA: Nepřeceňujte ukrajinský útok. Není důkaz, že je tak velký

27.07.2023 7:47 | Analýza

VÁLEČNÝ MONITORING Ukrajinci možná zahájili hlavní útok své letošní protiofenzivy. Podle washingtonského Institutu pro studium války k němu došlo u města Oricihiv. Institut však v této souvislosti opět nabádá ke zdrženlivosti a k nepřeceňování ukrajinské akce. Mezitím vyšlo najevo, že je vyšetřován jeden z ukrajinských poslanců za to, že se vydal i s rodinou na dovolenou na Maledivy.

Z USA: Nepřeceňujte ukrajinský útok. Není důkaz, že je tak velký
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině trvá už 519 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci podnikli mechanizovaný útok jižně od Orichivu a prolomili zde ruskou obranu. Orichiv leží asi 57 km jihozápadním směrem od Záporoží a asi 100 km severně od Melitopolu. Před válkou v Orichivu žilo na 15 tisíc obyvatel.  

„Ruské zdroje, včetně ruského ministerstva obrany (MO) a několika významných milblogerů, tvrdí, že ukrajinské síly zahájily intenzivní frontální útok směrem na Robotyne (10 km jižně od Orichivu) a prolomili ruské obranné pozice severovýchodně od této osady. Geolokační záběry naznačují, že ukrajinské síly během útoku pravděpodobně postoupily do vzdálenosti 2,5 km přímo na východ od Robotyne, než ruské síly použily standardní doktrinální taktiku pružné obrany a zatlačily ukrajinské jednotky poněkud zpět, i když ne až na výchozí pozice. Ruské MO tvrdilo, že se do ‚masivního útoku‘ u Orichivu zapojily až tři prapory, ale ISW zatím nezaznamenal vizuální důkazy, které by naznačovaly, že se útoku účastnil tak velký počet osob (celá brigáda),“ uvedl ISW.

Jeden z ruských proválečných blogerů podle institutu napsal, že ukrajinské síly použily přes 80 obrněných vozidel, a jiní blogeři konzervativněji tvrdili, že se jejich počet blížil 30 až 40. ISW také upozornil, že není jasné, jak velké ztráty Ukrajinci měli. Jejich akce u Oricihivu mohla být úspěšná, ale také mohla být částečně odražena. Ve prospěch Ukrajinců podle ISW mluví to, že armáda bojující na vlastním území mohla nasadit čerstvé síly, zatímco ruští okupanti ponechávají své jednotky na místech bez odpočinku.

„Zapojení čerstvých ukrajinských záloh do tohoto úsilí spolu s geometrií ruských obranných linií a pravděpodobně celkově zhoršeným stavem ruských sil v této oblasti může Ukrajině umožnit, aby v nadcházejících týdnech začala úspěšněji postupovat jižně od Orichivu,“ upozornil institut s tím, že může jít o hlavní útok ukrajinské protiofenzivy. S odvoláním na dva anonymní zdroje z Pentagonu se takto o útoku rozepsal server listu New York Times.

„Západní představitelé nevhodně vyvolávají očekávání rychlého a dramatického ukrajinského postupu, které ukrajinské síly nejspíš nebudou schopny splnit, a rovněž nabízejí prognózy pravděpodobných ukrajinských cest postupu, které by neměly být veřejně sdíleny. ISW i nadále odhaduje, že ukrajinské síly mohou při svých protiofenzivních operacích dosáhnout významných úspěchů, ale že k takovým úspěchům bude pravděpodobně docházet po dlouhou dobu a budou je střídat období útlumu a období pomalejšího a rozmělňujícího úsilí, protože Ukrajinci budou přicházet k postupným ruským obranným liniím a sami budou vyžadovat úlevu a rotaci,“ uvedl ISW.

Ukrajinský generální štáb oznámil, že ruské síly odpálily 40 raket, včetně tří řízených střel Kalibr a čtyř balistických raket Kh-47 Kinžal, odpalovaných ze vzduchu. Ukrajinská protivzdušná obrana prý sestřelila nejméně 36 raket včetně všech tří raket Kalibr.

Z ministerstva obrany Spojených států v této době přišla zpráva, že uvolní další pomoc Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů. Balíček má údajně zahrnovat munici pro systémy HIMARS, munici pro systémy protivzdušné obrany Patriot a Národní pokročilé raketové systémy země–vzduch (NASAMS) a další důležité vojenské vybavení.

Americký ministr obrany Loyod Austin podle CNN oznámil, že Ukrajinci teď mají řadu možností.

„Stále mají k dispozici řadu možností a můžeme očekávat, že budou pokračovat v tlaku. Ukrajina je dobře připravena a vycvičena, aby byla úspěšná, a jak jste mě slyšeli říkat minulý týden, tvrdě bojovala, propracovávala se přes minová pole a další překážky, ale stále má velkou bojovou sílu,“ řekl Austin na tiskové konferenci v Papui-Nové Guineji po boku premiéra země.

Mezitím vyšlo najevo, že je vyšetřován jeden z ukrajinských poslanců za to, že se vydal i s rodinou na dovolenou na Maledivy.

„Úředníci mají zakázáno cestovat na dovolenou do zahraničí, zatímco muži v branném věku potřebují k opuštění země zvláštní povolení. Bezpečnostní služba zahájila trestní řízení, aby posoudila, zda Jurij Aristov poskytl úřadům nepravdivé informace. Podle vyšetřovatelů mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení,“ uvedla k tématu britská veřejnoprávní BBC.

V zahraničí byl poslanec od 5. června do 22. července, kdy nejprve odjel na třídenní služební cestu do Polska. Na Maledivách ho poprvé spatřila ukrajinská média. Podle BBC už Aristov sepsal rezignační dopis, který bude projednán na příštím zasedání parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tiskový tajemník ukrajinského letectva tradičně uvádí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.07.2023 10:01:27
že „naprostá většina raket byla sestřelena“: ze 40 střel bylo zasaženo 36. Jedná se o 3 střely Kalibr a 33 střel Kh-101 / Kh-555. Přitom ty čtyři „zbývající“ rakety dokázaly nějakým „metafyzickým“ způsobem zasáhnout více než čtyři objekty od Lvova až po Kyjev a Oděskou oblast. Je známo, že byly zasaženy systémy protivzdušné obrany, vojenská letecká zařízení a úložiště raket Storm Shadow na letišti Starokonstantinov v Chmelnické oblasti. Nedaleko Kyjeva zničila raketa Kinžal podzemní velitelské stanoviště kyjevského režimu. V oblasti Žitomyru byly v důsledku úderů způsobeny velké škody na objektech letiště Ozernoje. Podle některých zpráv byly odtud v poslední době na území Ruské federace (oblasti Brjansk a Kaluga) odpáleny rakety a útočné drony. Dále byly zasaženy objekty ve Lvovské oblasti. Podle některých informací hovoříme o komunikačním centru kybernetických jednotek ukrajinského režimu, fungujícím pod záštitou důstojníků-kurátorů NATO. Ve skutečnosti se jedná o kybernetické centrum NATO na západě Ukrajiny, kam byly vpuštěni i příslušníci ukrajinské armády. Několik skladů munice a vojenského materiálu bylo zničeno v dalších oblastech kontrolovaných kyjevským režimem, včetně skladů v Oděské a Charkovské oblasti.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…