Z USA: Ukrajinci prolomí ruskou obranu do konce roku

08.09.2023 7:47

Anthony Blinken, ministr zahraničí USA, navštívil Ukrajinu a mimo jiné si tu prohlédl i školu, kterou Rusové během okupace používali jako mučírnu, než odtud Ukrajinci ruské agresory vyhnali. Sami Ukrajinci však říkají, že Rusové jsou opravdu houževnatí agresoři. Prý útočí ve směru Kupjansk, Lyman i Bachmut. Ale Ukrajinci jim nezůstávají nic dlužní a dál postupují v Záporožské oblasti.

Z USA: Ukrajinci prolomí ruskou obranu do konce roku
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle zpravodajské stanice CNN navštívil školu, kde ruští okupanti mučili Ukrajince. „V úterý si na vlastní oči prohlédl jedno z míst zvěrstev páchaných okupačními ruskými vojáky na Ukrajině,“ napsala CNN s tím, že Blinken navštívil školu v Jahidně, asi dvě hodiny severně od Kyjeva.

Valerij Polhuj, který věznění přežil, popsal, jak bylo 127 lidí téměř měsíc drženo ve vlhké malé místnosti ve sklepě. Deset lidí v této místnosti zemřelo, řekl Blesku, a těla jsme byli nuceni vynášet „nad hlavami dětí“. Polhuj uvedl, že pokud člověk zemřel před polednem, Rusové „dovolili, aby tělo bylo vyneseno z objektu. Pokud člověk zemřel odpoledne, večer, tělo ven nepustili“.

Prohlásil též, že lidí v místnosti bylo tolik, že si rozhodně nemohli ani na noc lehnout. Museli stát či sedět. Ukrajinští vězni prý prosili Rusy, aby nechali děti na vzduchu, děti začaly omdlévat, Rusové odpovídali – „co jste chtěli? to je válka“.

Válka, ve které Ukrajinci pokračují ve své protiofenzivě a podle washingtonského institutu pro Studium války (ISW):

„Geolokační záběry zveřejněné 7. září naznačují, že ukrajinské síly dále postoupily severozápadně od Verbove (18 km jihozápadně od Orichivu) v západní Záporožské oblasti. Satelitní snímky pořízené 6. září ukazují hořící listí ve stromořadí zhruba kilometr severozápadně od Verbove, což naznačuje, že ruské síly ostřelují postupující ukrajinské jednotky v oblasti. …Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly dosáhly blíže nespecifikovaných úspěchů jižně od Bachmutu a u Robotyně (10 km jižně od Orichivu) a Verbove v západní Záporožské oblasti,“ napsal institut.

Ředitel analytického oddělení americké Agentury pro obranné zpravodajství (DIA) Trent Maul uvedl, že existuje „reálná možnost“, že ukrajinské síly prolomí celou ruskou obranu na jihu Ukrajiny do konce roku 2023, ISW upozornil, že tato slova padla v rozhovoru pro britský týdeník The Economist.

Server Ukrajinská pravda upozornil, že navzdory stále probíhající ukrajinské protiofenzivě sami Rusové útočí na několika úsecích fronty.

„Během dne došlo ke 34 bojovým střetům. Nepřítel zahájil 4 raketové údery, 62 leteckých úderů, vypálil 26 raketových salvových palebných systémů na pozice našich jednotek a obydlené oblasti,“ oznámil ukrajinský generální štáb.

Rusové prý útočí ve směru Kupjansk, Lyman, Bachmut. Vedle toho se prý snaží postupovat ve směru Marin a Šachtar. Ukrajinci podle velení pokračují v ofenzivě ve směru na Melitopol a podle všeho dosahují úspěchu jižně od Bachmutu.

Napětí houstne i v Moskvě. Institut pro studium války – ISW upozornil, že úřady Moskevské oblasti zadržely velitele 1. armády protivzdušné a protiraketové obrany zvláštního určení kvůli obvinění z úplatkářství a korupce v souvislosti s pokračujícími a stupňujícími se útoky dronů na hlavní město Ruské federace.

„Ruská média 7. září informovala, že vojenský soud moskevské posádky zadržel generálmajora Konstantina Ogienka za úplatkářství, a poznamenala, že velitel 4. divize protivzdušné obrany generálmajor Dmitrij Belatskij ve spolčení s Ogienkem zorganizoval přidělení majetku státní obrany nejmenované civilní organizaci. 1. armáda zvláštního určení protivzdušné a protiraketové obrany, včetně její 4. divize protivzdušné obrany, je zejména zodpovědná za protivzdušnou obranu města Moskvy a okolní oblasti,“ uvedl ISW.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bývalý šéf české rozvědky obviňuje USA z války na Ukrajině, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoldcrock , 08.09.2023 17:33:47
Irská europoslankyně Clare Daly, která vyčetla generálnímu tajemníkovi NATO, že jeho výroky si protiřečí, když tvrdí, že Ukrajinci na tom nejsou špatně a získávají v ofenzívě půdu pod nohama. Vyčetla mu, že to není pravda. Ukrajina nevítězí. Ukrajina prohrává, jenom v západních a zejména českých médiích se o tom nesmí psát. V této chvíli Ruská armáda vede mohutnou ofenzívu na strategické železniční město Kupjansk a ukrajinská armáda každý den ustupuje o 2 až 3 kilometry. V českých a evropských médiích o katastrofě na Kupjanském směru není ani čárka, česká média, údajně přímo na pokyn vnitra, mažou v diskusích jakékoliv zmínky a odkazy na zahraniční zdroje o zhroucení fronty na Kupjanském směru, a stejně tak se mlčí o neuvěřitelně trapné situaci v Záporoží, kde se Ruská armáda znovu vrátila k jižnímu okraji Rabotina. Rabotino je ta rozmlácená vesnička s významem nula nula nic, která leží asi 800 metrů před první ruskou obranou linií. Ukrajinci se k linii přiblížili asi na 400 metrů minulý týden, ale Rusové vyhnali Ukrajince dělostřeleckou palbou zpátky dovnitř rozmláceného Rabotina. Mezitím v evropských propaganda médiích se jede největší psychologická operace v historii Evropy, kdy se vyrábí o Ukrajině jiná realita pro západní média, než jaká je na frontě.

|  11 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …