Z Vrbětic byly odvezeny chemické látky

09.01.2015 10:43

Ze skladu v areálu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, byly ve čtvrtek odvezeny chemické látky. Materiál, například chloristan amonný, zástupci jedné z firem nákladním vozidlem převezli k novému majiteli. ČTK to dnes řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Z Vrbětic byly odvezeny chemické látky
Foto: Policie ČR
Popisek: Výbuch skladu munice ve Vrběticích na Valašskokloboucku zaměstnává pyrotechniky, policii i armádu.

Podle ní pověření pracovníci speciálně vytvořené skupiny materiál umístěný v jednom ze skladů na okraji areálu nejprve zkontrolovali a poté povolili jeho vyskladnění. Podle Kozumplíkové ale vrbětický areál zatím neopustila žádná munice.

"Policejní pyrotechnici nadále pokračují v odklízení munice rozházené kolem dalších skladů v blízkosti druhého epicentra, kontrolují neporušenost střech a udržují sjízdnost komunikací uvnitř střeženého areálu," popsala aktuální dění v areálu muničních skladů Kozumplíková.

V areálu už se buduje trhací jáma

Pyrotechnici ve čtvrtek také společně s příslušníky ženijního pluku začali budovat v prostoru skladů trhací jámu, která poslouží pro likvidaci nebezpečné munice, jež není schopná převozu a je určena ke zneškodnění.

Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku.

Policie oba výbuchy šetří jako úmyslné obecné ohrožení

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a zbraní vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Bezpečnostní okruh kolem areálu střeží armáda. Uzavřena stále zůstává silnice mezi obcemi Haluzice a Lipová. Starostové obcí v okolí areálu již se svými obyvateli začali řešit odškodnění za materiální škody, které jim výbuchy způsobily.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…