Z francouzské lodi Sevastopol určené pro Rusko zmizelo počítačové vybavení

29.11.2014 6:20

Z jedné ze dvou válečných lodí třídy Mistral, které si ve Francii objednalo Rusko, bylo ukradeno počítačové vybavení. Vyšetřování loupeže se týká rozestavěného plavidla Sevastopol v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Uvedl to web francouzského regionálního deníku Le Dauphiné.

Z francouzské lodi Sevastopol určené pro Rusko zmizelo počítačové vybavení
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Z paluby Sevastopolu zmizely například dva pevné disky, ale také program pro řízení komunikace mezi různými servery, který vyvinula francouzská firma elektronických a obranných systémů Thales. Ukradené vybavení neobsahovalo žádné tajné informace a není možné ho použít jinde, než na této lodi, ujistily úřady.

Loď Vladivostok je již připravena k předání, které ale Francie odložila kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Druhé plavidlo, kde ke krádeži počítačového vybavení někdy v minulých dnech došlo, si má Rusko převzít v říjnu 2015.

Jméno Vladivostok loď nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov Rusko v březnu přes zahraniční protesty anektovalo; Ukrajina dál považuje Krym za své území.

Francie odkládá předání první z lodí na neurčito

Kancelář francouzského prezidenta v úterý oznámila, že předání první ze dvou válečných lodí Francie odkládá na neurčito. Rusko reagovalo sdělením, že se v případě nedodržení kontraktu v celkové hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard Kč), hodlá soudit.

Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francouzů převzít již na konci října. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí na Paříž tlak, aby ruské vojenské námořnictvo za dané situace neposilovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…