Z hospody už v osm, zavelel ministr Blatný. Důkazních fotografií jsme prý viděli hodně

07.12.2020 18:59

Vláda v pondělí schválila, že bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do 11. ledna. Po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) informoval o novém opatření, kterým je zkrácení otevírací doby podniků do 20 hodin, platné od středy 9. prosince. Spolu s uzavřením podniků nebudou moci fungovat ani výdejová okénka. Na základě jednání epidemické skupiny a expertů oznámil, že Česko zatím nepřechází do 4. stupně rizika v protiepidemickém systému PES. Kabinet zatím neprojednal otevření lyžařských středisek.

Z hospody už v osm, zavelel ministr Blatný. Důkazních fotografií jsme prý viděli hodně
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Na brífinku po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO) informoval o zkrácení otevírací doby podniků. „Zkracujeme otevírací doby restaurací, barů a klubů na 20. hodinu, a to včetně restaurací v hotelech,“ uvedl ministr.

Zakazuje se také konzumace alkoholu na veřejnosti, a to po celý den. Rovněž kabinet rozhodl o zákazu provozu stravovacích služeb a prodeje alkoholických nápojů na trzích všech druhů.

Spolu s uzavřením podniků nebudou moci fungovat ani výdejová okénka. „Ani přes den nelze prodávat alkohol ven z restaurace. Je to reakce na to, že i když byl zákaz prodeje a konzumace na místě, některé restaurace prodávaly alkohol přes den a večer přes okénko, kdy jej pak lidé následně konzumovali na trzích. Fotografií a videí jsme viděli hodně,“ dodal Blatný s tím, že opatření bude platné rovněž od středy 9. prosince. Omezení se netýká rozvozu jídla.

Zatím Česká republika nepřechází do stupně číslo 4, ale budou provedeny jisté změny. „To skóre je jedním z důležitých důvodů, ale nikoliv jediným. Ve chvíli, kdy začneme docházet k významnému nárůstu nově diagnostikovaných osob, určitě to vede k tomu přehodnocení,“ dodal ke stále nárůstajícímu skóre ministr Blatný. Ujistil, že žádné nové rozhodnutí nebude vládou uplatňováno ze dne na den.

„I když jsme nechali stupeň 3, je zřejmé, že musíme být i nadále nesmírně obezřetní,“ doplnil ho ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Ministr Blatný uvedl, že medici se mohou vrátit zpět do škol. „Již nebudou muset pomáhat formou pracovní povinnosti ve zdravotnických zařízeních,“ sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví.

Vláda zatím odsunula rozhodnutí o tom, kdy budou zprovozněny lyžařské vleky, jelikož současná situace podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (nestr. za ANO) zatím neumožňuje toto rozhodnutí přijmout. „Vím, že jsem v pátek řekl, že budu vládě navrhovat na dnešním jednání jejich zprovoznění od 18. prosince, ale tento svůj návrh jsem nakonec z jednání vlády stáhl,“ oznámil po jednání kabinetu šéf resortu zdravotnictví.

Vládě byla dnes představena očkovací strategie pro určité skupiny obyvatel. „Je připravena a nyní se k ní dále připravuje prováděcí vyhláška,“ dodal Blatný,stím, že na přelomu roku by mohlo dorazit  400 000 dávek, v lednu až milion.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) hovořil o pokutách, které hrozí za nedořžování pravidel. Konrétně o novele, která navrhuje, aby šla pokuta fyzickým osobám 50 000 Kč a fyzickým osobám až 3 000 000 Kč. Dosud možné fyzické osoby pokutovat 10 000 Kč a právnické osoby vůbec.

Babišův kabinet předstoupí před poslance s žádostí o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, který je podle ministrů nutný pro zvládnutí epidemické situace. „Neumím si představit, že by si většina sněmovny vazala na svědomí to, že by narůstaly počty hospitalizovaných jen proto, že neschválili, aby měla vláda kontrolu nad současným stavem,“ řekl Zaorálek.

Dále vláda rozhodla o prodloužení záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru do 30. června. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že kabinet upravil současné podmínky, například o rok prodloužil dobu splatnosti nebo zvýšil krytí nesplacené jistiny až do 90 procent proti dosavadním 80 procentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…