Z normalizace jsme se nevzpamatovali do dneška, lamentoval u Čulíka Petr Pithart. A se svým členstvím u komunistů nemá problém, myslete si, co chcete

11.08.2019 6:19

Bývalý premiér Petr Pithart se v rozhovoru s šéfredaktorem serveru Britské listy Janem Čulíkem vyjádřil ke svým zkušenostem a zážitkům z pražského jara 1968. „Rok 1968 byla jediná doba, kdy jsem věřil, že svět může být lepší,“ podotkl Pithart v rozhovoru.

Z normalizace jsme se nevzpamatovali do dneška, lamentoval u Čulíka Petr Pithart. A se svým členstvím u komunistů nemá problém, myslete si, co chcete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Byl jsem odborný asistent tady kousek na Právnické fakultě, byl jsem na půl úvazku v Literárních novinách a byl jsem tajemník interdisciplinárního týmu Československé akademie věd pro reformu politického systému,“ vzpomínal Pithart, co v době pražského jara dělal. Přiznal, že od roku 1960 nebo 1961 byl v komunistické straně. „Pro mě to tehdy nebyl žádný problém, ať si každý myslí, co chce,“ dodal.

Pithart následně odsouhlasil Čulíkovi, že tou dobou jediní, kdo s celou situací mohl něco udělat, byli komunisté. „Je to tak. A mně trošku vadilo, že si to málo uvědomují, že může být slyšen jen ten jejich hlas. A že jsou takoví, kteří by také rádi něco řekli. A trvalo dost dlouho, než dostali příležitost,“ míní Pithart. 

Následně hovořil také o vzdělanosti a o tom, že tenkrát si lidé mohli vybírat, které noviny, které časopisy bude člověk číst. "A věděli jsme, že ty noviny a časopisy mají svého šéfredaktora. Věděli jsme, kdo to je. Znali jsme ty autory. Mohli jsme se daleko lépe orientovat,“ míní k tehdejší mediální scéně Pithart. A poukazuje na zlo dnešní doby – anonymitu. 

„My nemáme dneska ty noviny, které by měly jasnou linii, redakční radu, šéfredaktora... Teď je docela pokus Deník N, tam je všechno jasné, bez toho se nehneme,“ podotkl a dodal, že on sám se rozhodně nechytil do sociálních sítí. 

Své pak Pithart také řekl k normalizaci. „Bohužel po pražském jaru přišla okupace a ta změnila osud nás všech. Jsem přesvědčen, že okupace a následující normalizace determinuje naše poměry a to, jací jsme, do dneška. Z normalizace jsme se nevzpamatovali do dneška,“ dodal. „Pražské jaro bylo pozitivní, ale nestačily se přijmout zákony, jen se snilo. Nic se neudělalo...“ míní.

Závěrem se pak Pithart ještě jednou vyjádřil k pražskému jaru. „Zdůrazňuji tu dobu nadějí. To byla jediná doba, kdy já jsem věřil, že svět může být lepší a že my tomu můžeme pomoci. A je docela smutné, že jsem pak tenhle pocit nikdy znovu nenabyl,“ uzavřel Pithart.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…