Z toho by měl Václav Havel radost, dojal se Fendrych. A český internet umírá smíchy

24.06.2020 19:52

„Zjednodušeně se dá říct, že Greta Thunbergová a Václav Havel by měli radost. Piráti tlačí představy, které by mohly přitáhnout mladé lidi z hnutí Fridays for Future, ale úplně stejně mladé i staré, kteří podporují Milion chvilek pro demokracii,“ chválil komentátor Martin Fendrych začátek Pirátské kampaně do krajů. A sklidil za to posměch hned z několika stran.

Z toho by měl Václav Havel radost, dojal se Fendrych. A český internet umírá smíchy
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Komentátor Martin Fendrych se v posledním komentáři věnoval chválení Pirátů. S titulkem „Piráti chtějí Senát a kraje zaplavit hormonem štěstí. Greta a Havel by je volili“. Komentátor totiž rozebíral Pirátskou kampaň do krajů a Senátu. Že Piráti chtějí zaplavit Senát a kraje „hormonem štěstí“ usoudil Fendrych z toho, že měli předvolební setkání v klubu Endorfin. A také z předvolebního prohlášení kandidátky v Chebu, Markéty Monsportové, která chce „osobně aktivně přispět ke změně nálady v celé společnosti a podpořit jí blízké hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie.“

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

Chvála na Piráty od Fendrycha pršela za to, že se hodlají zabývat ekologií, stavbou sociálních bytů, podporou sociálně znevýhodněných občanů i seniorů či reformou školství. A také, že „vracejí do hry pojmy jako svoboda a demokracie“. Piráti prý už nejdou proti všem, nepěstují anti-Babiše, ale nabízejí „moderní alternativu“ a zároveň se vracejí k „opuštěným hodnotám listopadu 1989.“

„Zjednodušeně se dá říct, že Greta Thunbergová a Václav Havel by měli radost. Piráti tlačí představy, které by mohly přitáhnout mladé lidi z hnutí Fridays for Future, ale úplně stejně mladé i staré, kteří podporují Milion chvilek pro demokracii,“ tvrdí komentátor Aktuálně.cz, ale dodává, že je otázkou, jak na „ekologicko-pravdoláskařská témata uslyší voliči masírovaní prezidentem Zemanem a premiérem Babišem“.

Ocenil i kandidáty na senátory, z nichž se někteří prý snaží zaujmout skupinu, kterou má většinou pod palcem Andrej Babiš. Právě hnutí ANO se prý dříve Piráti podobali. „Tuto polohu opouštějí, získávají zkušenosti. Babiš blouznil o ‚Česku na špici Evropy‘, Piráti nyní chtějí ‚velký plán rozvoje‘. Je v tom zásadní rozdíl, rozvoj se týká třeba Ústeckého kraje, drží se při zemi, nemachrují,“ hodnotí komentátor.

Za svou analýzu Pirátů sklidil Fendrych hned několik posměšných statusů. Ze serveru Info.cz se projevili Jan Palička a Tomáš Jirsa. Jirsa rovnicí „Aktuálně + Piráti = VSL (Velká světová láska – pozn.red.)“ a Palička pro změnu žasl nad titulkem. „Tyhle momenty, kdy si myslíte, že jste narazili na geniální absurdně-parodický článek ze satirického webu a on je to jen Fendrych, který to myslí vážně,“ povzdechl si.

Ozval se i komentátor z konkurenčních Lidových novin, Petr Kamberský: „Vždycky jsem si myslel, že hlavním pracovním nástrojem komentátora musí být mozek, velmi kritický mozek. Mýlil jsem se. Hluboce jsem se mýlil. Hlavním pracovním nástrojem českého komentátora je LÁSKA. Jak psal Pavel v listu korintským křesťanům: A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska."

U Kamberského si pak přisadil pražský politik SPD Jan Čížek. „V rektálním alpinismu tento člověk v naší zemi nemá konkurenci. Při oslavách 17. listopadu jsme spolu osobně diskutovali, nebyl tak příkrý v názorech. Ale složenky jsou holt složenky...“ popisoval své dojmy z Fendrychova charakteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…