Z vnitřností Trikolóry: Velký střet Klause juniora se svým otcem. A nová žena v pozadí

14.10.2020 4:39

Ačkoli se může zdát, že v červnu 2019 založené politické hnutí Trikolóra zplakalo nad výdělkem po skončených krajských volbách, až taková pravda to být nemusí. Podle některých sociologů Klausova parta ukázala, že je vnímána republikově a že může bez větších problémů zasáhnout do nejvyšších pater politiky.

Z vnitřností Trikolóry: Velký střet Klause juniora se svým otcem. A nová žena v pozadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
ParlamentnímListům.cz se ovšem podařilo hovořit s některými členy uvedeného hnutí, kteří jsou detailně vpraveni do aktuálního dění. Své informace poskytli výměnou za utajení své identity, kterou redakce zná.

„Je tu velký problém, který se ukázal. Jde o marketing, vnitřní chod hnutí, Vaškovu paličatost a umíněnost,“ uvedl jeden z těchto zdrojů. Svá slova okamžitě rozvedl. „Jako první bych chtěl poukázat na jakýsi vnitřní boj, který se odehrává. Jde o to, že klíčovou členkou byla, je a jistě i bude poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Jenže v červenci navázala s Trikolórou spolupráci taky Tereza Hyťhová, zvolená na kandidátce SPD Tomia Okamury, a začal být problém. Ten problém spočívá v jednoduché inklinaci Václava Klause právě na poslankyni Hyťhovou,“ doplnil náš zdroj.

Nyní odbočme od politikaření a vraťme se k politice.

„Mimochodem, chtěl bych zdůraznit, že Trikolóra sice v celostátním měřítku žádný supervýsledek nezískala, ale má zastupitele ve Zlínském kraji a i v jiných krajích se pohybuje kolem tří procent, takže je vidět, že je to subjekt, se kterým se musí v celostátní politice počítat,“ dodal těsně po volbách sociolog Jan Herzmann pro Lidové noviny. Tato věta prý vlila některým členů hnutí novou sílu do žil.

„Jenomže to by nesmělo být vše tak statické. Řeší se věci přes půl republiky, není v tom systém. Jihočeská organizace se snaží debatovat nad výsledky krajských voleb na Moravě, to nedává rozum. Mělo by vše být řízeno a pevně vedeno shora, musí se najít systém, nesmí se protežovat Okamurova poslankyně na úkor lidí, kteří pro hnutí mnoho obětovali,“ uvedl dále náš zdroj.

Nebyl sám. Podobných zkazek se ParlamentnímListům.cz podařilo získat víc. Jeden se však mezi ostatními vyjímal. Šlo o moment, kdy se do celé situace vložilo jméno exprezidenta Václava Klause.

„On se snaží pomáhat. Zákulisně i veřejně. Ale problém je zase v povaze Václava mladšího, který si nenechá nic rozmluvit, natož si nechat poradit. Vím, že měl podobné problémy už s pražským předsedou ODS Portlíkem, kdy si nechtěl nechat nic líbit, jenže teď tahle paličatost může výrazně ztlumit naši práci. Neříkám, že zabrzdit, protože elánu je dost, ale nikdo nechce stát před branami Poslanecké sněmovny, když jsou lavice na dosah. Není možné, aby SPD rostla a měla desítky zastupitelů, zatímco my řešíme, jak přistoupit k marketingu, a čekáme, kdy sněmovní kampaň spustit,“ uvedl jiný náš zdroj z Klausova hnutí.

Podle dalších našich zjištění se ve Sněmovně začalo hlasitě mluvit o možném spojení Trikolóry s SPD. To by totiž oba subjekty výrazně posílilo a vznikl by rovněž jasný potenciál pro vládu hnutí ANO. Zatím však nic takového nemá jasné kontury, nehovoří se ani o případném rokování předsedů Okamury a Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…