ŽIVĚ Příznivci Trumpa vtrhli do amerického Kongresu. Došlo i na střelbu

06.01.2021 21:56

Obě komory amerického Kongresu přerušily středeční jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb kvůli střetu příznivců prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Na místě se údajně mělo i střílet, informuje iDNES.cz.

ŽIVĚ Příznivci Trumpa vtrhli do amerického Kongresu. Došlo i na střelbu
Foto: Screen vysílání NBC
Popisek: Zabarikádovaný Kongres USA

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

V americkém Kongresu ve středu probíhala oficiální volba nového prezidenta, formální proces, při kterém jsou odevzdány a sečteny hlasy z jednotlivých států. Ve Washingtonu se současně uskutečnila demonstrace příznivců Donalda Trumpa, která přerostla ve výtržnosti.

Někteří Trumpovi stoupenci překonali zátarasy a po střetu s policisty a s ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy. Podle záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Reportérka stanice PBS uvedla, že do budovy se dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami.

Jeden ze svědků sdílel fotografii, na níž jeden z protestujících sedí na židli předsedajícího v jedné z hal, podle svědka křičel: „Trump tyhle volby vyhrál!“ Další videa zachycují, jak muž rozbíjí okno židlí, aby se dostal do budovy.

Policie poté proti demonstrantům použila slzný plyn a místo evakuovala. Na jednom z videí je vidět, jak policie zabarikádovala vchod a stráží ho se zbraněmi v rukou. Ozvala se nakonec i střelba, televize Fox hovořila o jednom postřeleném, kterému poskytovali první pomoc.

Ke střetu demonstrantů a policie došlo jen asi dvě hodiny poté, co ke svým příznivcům ve Washingtonu promluvil prezident Trump. Z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku a vyzýval svého viceprezidenta Mikea Pence k narušení jednání v Kongresu.

Po eskalaci situace pak Trump vyzval na Twitteru k upokojení protestů. Ve Washingtonu začne v reakci na nepokoje platit zákaz vycházení.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová měla povolat do parlamentu Národní gardu. Právě do konceláře Pelosiové měli lidé vtrhnout. Podle informací na sociálních sítích si měli číst její maily a zanechat jí na stole vzkaz.

Později pronikli i do jednacího sálu.

Pelosiová společně s předsedou senátorské frakce Demokratické strany Schumerem vydali společné prohlášení, ve kterém vyzvali prezidenta Trumpa, ať si ty lidi okamžitě odvede.

 

 

Joe Biden pronesl dramatický projev, ve kterém hovořil o tradici 250 let demokracie a vyzýval, aby se USA vrátily ke své tradici respektu a lidských práv. „Scény z Kapitolu neukazují skutečnou Ameriku. Je to jen partička extemistů“. Na závěr projevu prezidenta Trumpa vyzval, aby „vykročil“.

Donald Trump své vyjádření k situaci odvysílal na svém Twitteru. V prohlášení uvedl, že volby byly zmanipulované a že ví, jak se demonstranti cítí. Přesto je podle něj třeba zachovat klid, nic jiného není řešením. „Jděte prosím domů, a odejděte klidně,“ požádal demonstranty.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…