Za ČSSD by měl na prezidenta kandidovat Sobotka, říká sociolog

01.06.2012 20:02

Ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann zhodnotil pro server Týden.cz kandidáty na budoucího českého prezidenta. Miloš Zeman podle něj ubírá hlasy Janu Švejnarovi, místo Jiřího Dienstbiera měl kandidovat předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Za ČSSD by měl na prezidenta kandidovat Sobotka, říká sociolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

To, že se zvyšují Zemanovy preference, je podle Herzmanna způsobeno odklonem voličů od Švejnara. „Druhým faktorem, který je významný pro zlepšující se Zemanovu pozici, je skutečnost, že získává podporovatele v řadách voličů ČSSD. To je samozřejmě záležitost, která je pro tu stranu poměrně nepříjemná. Zeman je v daleko lepší pozici než oficiální kandidát strany Jiří Dienstbier,“ uvedl ředitel výzkumné agentury.

Rathova kauza volbu neovlivní

Zemanovi také může pomoci podpora prezidenta Václava Klause. „Podpora pana prezidenta je pro pravicové voliče, zejména pro to historicky zakotvené jádro ODS, poměrně významná. Na druhé straně Zeman je výrazně levicová osobnost a pro řadu voličů pravice - a to nejenom ODS, ale třeba i TOP 09 - to bude osobnost velmi těžko přijatelná,“ vysvětluje Herzmann.

Fakt, že mezi kandidáty na prezidenta jednoznačně vedou nestraničtí kandidáti, plyne podle Herzmanna z toho, že lidé obecně politickým stranám nevěří. „Druhým faktem je, že stranám chybějí výrazné osobnosti. Přirozená by měla být kandidatura pana Bohuslava Sobotky na post přímo voleného prezidenta. Nikoli jako osoby, ale jako předsedy sociální demokracie,“ prohlásil Herzmann. Že by volbu prezidenta jakkoli ovlivnila kauza zadrženého poslance Davida Ratha, tomu Herzmann nevěří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…