Za Mašíny Vondra letěl a my si medaili platíme, zlobí se veteráni

02.09.2011 11:50

Veteráni z války v Perském zálivu mají vztek. V polovině září proto Sdružení válečných veteránů České republiky připravilo „Slavnostní nástup veteránů války v Perském zálivu“. Měli by být vyznamenání pamětní medailí Desert Storm (Pouštní bouře). Jenže na výrobu medaile mají účastníci poslat 500 korun.

Za Mašíny Vondra letěl a my si medaili platíme, zlobí se veteráni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Mnozí veteráni se tak cítí uraženi cestou ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) do USA spojenou s pohřbem Ctirada Mašína a vyznamenáním bratrů Mašínů, která stála daňové poplatníky statisíce.

Nepožádali, brání se ministerstvo 

„Je nehorázné, jestli ministerstvo obrany nemá peníze na to, aby při vzpomínkových akcích ocenilo nějakou plaketou nebo medailí veterány. Zvlášť když má peníze na to, aby pan ministr letěl do Ameriky vyznamenávat dva vrahy, protože nic jiného bratři Mašínové pro mě nejsou. Veteráni si pak musí i na medaile dávat peníze sami," řekl Právu, které o věci informuje, Vlastislav Růžička, který byl v zálivu v roce 1991 v hodnosti kapitána jako velitel strážní roty.

SLEDUJEME téma Mašínové

Ministerstvo obrany se ale kritice brán s tím, že je nikdo oficiálně o příspěvek na medaile nepožádal a navíc na akci zdarma poskytne prostory a občerstvení. „Většina vojáků ze Zálivu již byla některým z resortních vyznamenání oceněna v minulosti, nyní nic speciálního nechystáme. Při příležitosti 20. výročí operace Pouštní bouře přijal ministr a vedení resortu zástupce veteránů již v březnu v rámci neformální snídaně. Teď se jejich shromáždění někdo za ministerstvo obrany také zúčastní," napsal Právu tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Psali jsme:
Sochař Černý chválí vládu a Mašíny. Houby tomu rozumí, míní odborník
Český emigrant z USA: Češi, proč pořád skuhráte, že nemáte peníze
Ross Hedvicek: J. Mašín na Hrad a 5 milionů komunistů v ČR trefí šlak
Komentátor HN v Hyde Parku: Mašínové hrdinové, Zeman na hradě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…