Za betonovými zdmi Europarlamentu řešili Babiše. Šojdrová, Polčák nebo Pospíšil. Zlá slova. Děsivá přirovnání. A pak si vzal slovo Pirát a bylo ještě hůř

19.12.2019 4:43 | Zprávy

ParlamentníListy.cz získaly poměrně přesné informace o tom, kterak probíhala debata o údajném střetu zájmů, a korupci dotýkající se ochrany finančních zájmů EU. Jednalo se o diskusi ze 17. prosince, o níž naši redakci informovaly přímo zdroje z Bruselu. Podle jejich slov to vypadalo, jako by premiér Babiš znesvětil baziliku svatého Petra ve Vatikánu. Jeden z našich zdrojů dokonce uvedl, že to bylo až nemístné a nechutné a většina poslanců si prý dělala vlastní kampaň.

Za betonovými zdmi Europarlamentu řešili Babiše. Šojdrová, Polčák nebo Pospíšil. Zlá slova. Děsivá přirovnání. A pak si vzal slovo Pirát a bylo ještě hůř
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Poslanci Evropského parlamentu 17. prosince diskutovali o střetu zájmů a korupci dotýkajících se ochrany finančních zájmů EU. Diskutující především reagovali na šest otázek k ústnímu zodpovězení Evropskou komisí, které předložila předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová. O té ParlamentníListy.cz velmi detailně informovaly ve středu ZDE.

Některé z jejich otázek, než přejdeme k samotné debatě, přikládáme také.

  • Pokud jde o případy zneužívání finančních prostředků EU v členských státech (především ve společné zemědělské politice, Fondu soudržnosti a Evropském zemědělském fondu pro rozvoj venkova), které zahrnují zavedené systémy a také úředníky/funkcionáře na vysoké úrovni, domnívá se Komise na základě svých zkušeností, kontrol na místě a již provedených auditů, že se jedná o systémové nedostatky, nebo pouze o jednotlivé případy nesprávného využívání?
  • Jaká opatření hodlá Komise přijmout s cílem zvýšit transparentnost, pokud jde o konečné příjemce finančních prostředků EU, jestliže se jedná o vlastnické struktury, jako jsou společnosti-akcionáři?
  • Pokud se stanoví strop s cílem umožnit lepší přístup k finančním prostředkům EU malým hospodářstvím nebo malým podnikům, jaká opatření by zabránila umělému rozdělení velkých hospodářství – podniků na menší v rámci stejného vlastnictví, pouze s cílem obejít stanovený strop?

Komisař Johannes Hahn, který je zodpovědný za rozpočet a správu, stručně odpověděl na výše uvedené otázky slovy, že „je třeba chránit právní stát“, a současně zdůraznil, že „současná opatření jsou dostatečně transparentní“. Hovořil samozřejmě o České republice.

Na to náš zdroj poznamenává, „že tato slova zjevně nevyzněla tak, jak někteří čeští europoslanci očekávali, proto se pustili do slovní výměny“. Také o ní byla naše redakce pečlivě informována.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…