Za chybu v registru mohou řidiči dostat pokutu až 5 milionů

25.07.2012 21:58

Pokud se údaje v registru aut neshodují se skutečností, může řidičům podle zákona hrozit pokuta až pět milionů korun. V blokovém řízení na místě může policie za některé přestupky uložit nejvýše pět tisíc korun. Většinu přestupků řeší v prvním stupni obecní úřady. Podle ministerstva dopravy nový registr obsahuje až milion chybných údajů.

Za chybu v registru mohou řidiči dostat pokutu až 5 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

"Pokud řidič jezdí vozidlem, které není vůbec zaregistrováno v registru silničních vozidel, hrozí mu sankce do 50 tisíc korun, v blokovém řízení pak nejvýše pět tisíc korun," řekl Petr Lhotský z advokátní kanceláře VFH Vašíček a partneři. Motoristé musí o změnu údajů v registru zažádat do deseti pracovních dnů od vzniku příslušné skutečnosti, jde například o vznik a zánik zástavního práva k vozidlu a nebo trvalé vyřazení vozidla. Pokud to nestihnou, hrozí jim sankce do 30 tisíc korun, v blokovém řízení však maximálně tisíc korun.

Policie má být tolerantnější

"Majetkovou újmu může pro občana znamenat také nemožnost do registru zapsat nebo z něj vymazat zástavní právo k vozidlu. Nemožnost vozidlo vyřadit z registru je např. překážkou ukončení pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzv. povinného ručení)," dodal Lhotský. Podle právníků ve všech případech, kdy z důvodu nefunkčnosti registru silničních vozidel vznikne vlastníkovi vozidla nebo i jiné osobě majetková újma, přichází v úvahu odpovědnost státu za vzniklou škodu.

Ministerstvo dopravy se v polovině července obrátilo na dopravní policii s žádostí, aby její hlídky při silničních kontrolách netrestaly řidiče, pokud u nich zjistí kvůli chybám v registru vozidel nesrovnalosti. "S dopravní policií máme dohodu, že oni budou ohledně problémů registru tolerantnější," uvedl mluvčí resortu Martin Novák.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil řekl, že policisté budou na základě žádosti ministerstva přistupovat individuálně k jednotlivým případům. Většinu přestupků ale musí stejně oznámit správnímu orgánu, například jízdu vozidlem bez platné registrační značky. "Pokud někdo dostane ve správním řízení pokutu kvůli chybné funkci registru, nechť se písemně obrátí na ministerstvo a to mu po posouzení sankci proplatí," dodal Novák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…