Za dodávky Rusku k soudu: V USA začal proces

15.12.2022 11:18

Kvůli válce na Ukrajině je horko nejen na frontě a ve městech, na které dopadají ruské rakety a íránské drony. Přímo v Kyjevě se ozval silný výbuch. Jak máme přežít zimu, zeptala se jedna z obyvatelek Kyjeva. Napětí panuje také u amerických soudů. Před soudem ve Spojených státech stojí 7 osob, včetně dvou občanů USA, kteří jsou obviněni z toho, že předávali do Ruska zboží potřebné pro vedení války, na které se vztahují západní sankce.

Za dodávky Rusku k soudu: V USA začal proces
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států obvinilo 2 občany USA a 5 občanů Ruské federace z pašování vybavení pro ruskou armádu, což je v rozporu se schválenými západními sankcemi. O kauze informuje americká zpravodajská stanice CNN.

Podle šestnácti bodů obžaloby byli obžalovaní spojeni se dvěma moskevskými společnostmi, které spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou na nákupu a pašování sankcionovaného zboží - včetně polovodičů a dalšího elektronického vybavení - z USA do ruské armády.

Jevgenij Grinin, Alexej Ippolitov, Boris Livšic, Světlana Skvorcovová, Vadim Konoščenk, Alexej Brayman a Vadim Jermolenko - „nezákonně získali, nakoupili a odeslali vojenské a citlivé technologie dvojího užití v hodnotě milionů dolarů od amerických výrobců a prodejců se sídlem ve východním distriktu New Yorku a jinde pro ruské koncové uživatele,“ uvádí se v obžalobě.

Dva občané s americkým pasem Alexej Brayman a Vadim Jermolenko vyráběli doklady potřebné k tomu, aby zmíněné zboží mohlo putovat do různých koutů světa, než nakonec skončilo v Rusku. Konoščenko je podle ministerstva spravedlnosti agentem ruské tajné služby FSB.

Bidenova administrativa dokončuje plány na vyslání systému protiraketové obrany Patriot na Ukrajinu. Jde o systém protivzdušné obrany s dlouhým doletem.

BBC upozornila, že Rusko by pravděpodobně považovalo jakýkoli pokus o vyzbrojení Ukrajiny obrannými systémy Patriot za eskalaci. Bývalý prezident Dmitrij Medveděv - který je nyní místopředsedou Rady národní bezpečnosti - minulý měsíc před tímto krokem varoval.

Informace o dodávkách systému Patriot přichází v době, kdy i na ukrajinské hlavní město dopadají ruské rakety a Kyjev ničí. O jednom takovém ničivém úderu informovala BBC. Podle ukrajinských úřadů protivzdušná obrana sestřelila více než 12 íránských bezpilotních letounů.

Správce národní energetické sítě Ukrenergo však uvedl, že středeční údery nepoškodily žádné energetické zařízení, a v příspěvku na svém účtu na Telegramu uvítal „brilantní práci sil protivzdušné obrany".

Jedna svědkyně jménem Světlana řekla BBC, že k prvnímu úderu došlo v 06:30 (04:30 SEČ) místního času. „Hukot byl jako z mopedu, takový zvuk to vydávalo,“ řekla. „Dopadlo to za domy a pak se ozval silný hukot, výbuch. „Blíží se zima, jak to mohou lidé přežít? Bože, co od nás chtějí? Nenechají Ukrajince žít."

Další obyvatel Kyjeva, Anton, řekl BBC, že padající sklo roztříštěné výbuchy jen těsně minulo jeho spící děti. „Ať ten Putin zemře," řekl. „Já jsem mu nic neudělal, ale on mi dělá tohle."

K úderům došlo v době, kdy byl v Kyjevě šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths, který navštívil jižní města Mykolajiv a Cherson. Pro BBC řekl, že jsou připomínkou toho, jak Ukrajina „stále trpí válkou po celé zemi, nejen na frontových liniích".

Světoví představitelé uvedli, že údery na civilní infrastrukturu se rovnají válečnému zločinu, ale minulý týden ruský prezident Vladimir Putin útoky obhajoval a uvedl, že byly reakcí na výbuch na ruském mostě na anektovaný Krym z 8. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak máme přežít zimu, zeptala se jedna z obyvatelek Kyjeva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 15.12.2022 12:25:19
milá paní, obraťte se na svého premiéra, on již dávno přislíbil, že nenechá nikoho padnout. ;-)

|  6 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…