Za dva měsíce jednociferná inflace, slibuje guvernár Michl. A příští rok vypadá nadějně

02.07.2023 10:24 | Komentář

Guvernér České národní banky Aleš Michl přichází z povzbudivou zprávou: inflace v České republice by do dvou měsíců mohla klesnout pod deset procent, řekl to v rozhovoru pro Právo. Příští rok je podle něj nadějný pro dosažení nízké inflace, pokud nenastanou nečekané události.

Za dva měsíce jednociferná inflace, slibuje guvernár Michl. A příští rok vypadá nadějně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaní guvernér ČNB Aleš Michl

„Mám povzbudivou zprávu. Jsou již vidět výsledky naší práce: od podzimu inflace klesla z 18 na květnových 11 procent,“ řekl šéf České národní banky s tím, že to zdaleka nejde označit za vítězství.

Cílem je inflace blízká dvěma procentům. „Proto máme nejpřísnější měnovou politiku za posledních pětadvacet let – nejvyšší úroky od roku 1999 v kombinaci se silným kurzem koruny. A vůbec neuvažujeme o tom, sazby snižovat nebo v boji polevovat,“ doplnil Michal v rozhovoru pro Právo.

Očekává, že do dvou měsíců inflace opět klesne. „Do dvou měsíců se zřejmě dostaneme pod 10 procent. Co se týká dalšího výhledu, aktuálně vidíme jako bankovní rada rok 2024 jako nadějný pro dosažení nízké inflace,“ předpovídá.

Zároveň však upozorňuje, že se inflace může ukázat jako více trvalá, než si teď myslí. „Pokud by do toho ožila poptávka, pak zvýšíme v takovém případě sazby. Nesmíme nic podcenit, vytrvat v přísnosti, být připraveni na jakýkoliv zvrat, nečekanou událost,“ uvedl Michl.

Za poslední rok centrální banka nezvedla sazby ani jednou. Michl odmítá kritiku, že by kvůli tomu byla nečinná. „Aktuální úroveň sazeb na sedmi procentech ekonomiku tlumí. Plus k tomu podstatnou změnu v boji s inflací přinesla politika silné koruny, kterou jsme začali,“ zdůraznil s tím, že silný kurz zlevnil dovoz drahých surovin a zpřísnil měnové podmínky i pro exportéry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

inflace poroste a bude růst, ale pouze jednociferně., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 02.07.2023 12:05:12
Nikoli 20%, ale pouhých 9,5%. A poroste a poroste. Ale menším tempem. Ale růst bude. Ale menší, my národohospodáři snížíme přírůstek přírůstku. Takoví my jsme skvělí. Máma má mísu, ÓÓÓ MY SE MÁME!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…