Za energie si možná znovu připlatíme. Důvodem je jeden nejasný paragraf

21.12.2014 6:38

Politici připravili novelu energetického zákona a podle informací České televize s sebou tato novela může přinést notné zdražení. Klade totiž na bedra energetiků novou povinnost, která může stát až 20 miliard korun, jež by v konečném důsledku zaplatili spotřebitel elektřiny, světla či tepla. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale spotřebitele uklidňuje. Nic takového prý nehrozí, záleží totiž na tom, jak zákon interpretujete.

Za energie si možná znovu připlatíme. Důvodem je jeden nejasný paragraf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Novela energetického zákona podle energetiků předpokládá snížení cen pozemků, kde byla v minulém století budována energetická infrastruktura a ukládá energetikům povinnost vykompenzovat majitelům toto břemeno do konce roku 2017. Ministr Mládek ale takovou interpretaci odmítá. Podle něj se po energetických firmách vyžaduje jen to, aby zanesly veškeré sítě do katastru nemovitostí, které se tam od padesátých do devadesátých let minulého století zanášet nemusely.

Připravte si až 20 miliard

„Energetici mají pravdu v tom smyslu, že kdyby to začalo platit, znamenalo by to obrovskou administrativní zátěž," řekl Mládek. „Nedomnívám se ovšem, že by z toho vyplývala nutnost kompenzovat vlastníky pozemků."

Energetici tvrdí, že to do konce roku 2017 nelze stihnout. Česká televize navíc spočítala, že celá věc může vyjít až na dvacet miliard korun. Tato suma zahrnuje jak možná vyrovnání s majiteli pozemků, tak platby za předpokládané právní služby, které budou firmy potřebovat.

„Pokud bychom měli zrealizovat a zapsat věcná břemena u staveb nabytých před rokem 2000, tak to znamená vynaložení nákladů zhruba ve výši 12 až 15 miliard korun," zmiňuje jednatel firmy RWE GasNet Miroslav Zaur.

Stojí za zmínku, že v připomínkovém řízení k zákonu byl příslušný paragraf vypuštěn, ale Legislativní rada vlády v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD) ho tam později zase vrátila. „V diskuzi Legislativní rady vlády nikdy nebyla pochybnost o tom, že by dikce zákona implikovala nějaké vypořádání," uklidňuje ministerský náměstek pro energetiku Pavel Šolc. Ministerstvo průmyslu trvá na tom, aby toto ustanovení v zákoně zůstalo, debatovat se prý může maximálně o tom, že by se posunul termín, do kdy má být vše hotovo, za rok 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…