Za explozí v armádním areálu ve Vyškově byla neodborná manipulace

30.04.2018 14:00

Za loňskou explozi ve vojenském areálu ve vyškovských Dědicích mohla podle Jana Šmída z hlavního velitelství Vojenské policie neodborná manipulace s municí. Trestní stíhání ale vyšetřovatelé odložili, protože hlavní podezřelý při explozi zemřel, uvedl dnes server iRozhlas.cz

Za explozí v armádním areálu ve Vyškově byla neodborná manipulace
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Výbuch se ozval 19. září ráno v budově Jugo, která částečně slouží jako ubytovna, ale i pro administrativu. Exploze nastala ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Vyšetřování události už v den výbuchu převzala armáda, zabývala se jím Vojenská policie za dozoru státního zástupce.

Podle znaleckých posudků mohla za výbuch „neodborná manipulace s municí“. „Inspekční orgán Vojenské policie nadále prověřuje další okolnosti události,“ uvedl Šmíd. Doplnil, že Vojenská policie na pokyn krajského státního zástupce nebude incident dál komentovat.

Při výbuchu jeden vojenský policista zemřel, druhý utrpěl poranění oka, po operaci ležel na oční klinice. Jak už dříve uvedla Mladá fronta Dnes, za výbuch mohl sám voják, když se z granátu snažil vyrobit maketu. List loni v říjnu napsal, že třiačtyřicetiletý nadporučík byl nadšenec do munice a nefunkčních maket měl mnoho. „Přednášel o munici, zbraních a střelivu. Vždy studentům nosil na výuku makety granátů. Ukazoval jim, jak jsou konstruované. I v tomto případě se snažil zneškodnit granát a vyrobit z něj maketu pro svou výuku,“ popsal listu zdroj obeznámený s vyšetřováním případu. Informace, že by explodoval granát, ale Šmíd serveru iRozhlas.cz nepotvrdil.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením Ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a s leteckou technikou a také sportoviště.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…