Za kolaps registru vozidel odškodné nebude. Dobeš prý měsíce lhal

05.10.2012 22:15

Když se hroutil registr vozidel, ujišťoval ministr dopravy Pavel Dobeš občany, že z prostředků resortu vyplatí žadatelům odškodné a později bude vymáhat sankci na tvůrci nového systému registru, společnosti ATS-Telecom. Zřejmě však nečetl dokumenty, za které z pozice ministra nese zodpovědnost. Smlouva totiž vymáhání sankcí neumožňuje.

Za kolaps registru vozidel odškodné nebude. Dobeš prý měsíce lhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Dobeš

V létě, když se lidé chystali například vyjet na dovolenou, kolaboval centrální registr vozidel, jenž měl fungovat na základě nového systému. Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) tehdy sliboval, že bude vymáhat pokuty od společnosti ATS-Telecom, která systém vytvořila. Podle informací deníku Insider však ministr lhal.

Vinu nese můj náměstek, říká Dobeš

„Bohužel je to tak. Ministerstvo vážně pochybilo a za to se omlouváme,“ odpověděl mluvčí ministerstva Martin Novák na otázku, zda si jeho úřad uvědomuje, že skoro tři měsíce veřejnost mystifikoval.

Stojí za zmínku, jak se k odpovědnosti za dění na resortu dopravy staví sám Dobeš. Ten se brání tím, že nikdy nesliboval vymáhání sankcí na 100 procent. A má ještě jeden argument. Smlouvy, za které z pozice ministra odpovídá, mu připravil jeho náměstek Ivo Toman. Teoreticky mu za to hrozí i vyhazov.

„Nikdy jsem na sto procent neřekl, že to tak bude. My jsme pouze tvrdili, že budeme nárokovat všechny sankce, které ze smlouvy vyplývají," říká ministr. A otevřeně hrozí vyhazovem svému náměstkovi Ivo Tomanovi, který ho údajně špatně informoval.

O tom, že zcela jistě sankce vůči firmě uplatní, ministr prokazatelně hovořil do médií právě v době, kdy se registr hroutil nejviditelněji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…