Za krach ČSSD může Paroubková, naznačil Tvrdík

09.12.2010 8:47

Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík poprvé po volbách reagoval na mýtus jeho jako klíčového aktéra neúspěchu strany ve sněmovních volbách. Prý se na tom podílel, ale rozhodně celou věc nezavinil.

Za krach ČSSD může Paroubková, naznačil Tvrdík

"Za neúspěch odpovídá Paroubek, Tvrdík, ale i Sobotka, všichni místopředsedové a grémium," řekl v rozhovoru pro MF Dnes. Prý měli být všichni razantnější při odporu vůči některým nápadům Jiřího Paroubka.

Ten byl totiž před volbami klíčovým stranickým prvkem. "Paroubek vyhrával nad Topolánkem v devíti z deseti kategorií, prohrál ale v jedné velmi důležité - v lidské sympatii," podotkl Tvrdík. Prý se počítalo s tím, že protivníci vyjdou do boje proti Paroubkovi a to se stalo. V ten moment měla strana lídra upozadit, zvolila ale jinou možnost - odpovědět stejně.

Paroubek urážel a Rath překážel

Podle Tvrdíka pak udělala strana několik strategických chyb. "První chybou byl projev po rezignaci Miloslava Vlčka. My jsme tehdy zahájili kampaň agresivním projevem Jiřího Paroubka, v němž urazil úplně všechny," vyjmenoval ty nejdůležitější z nich.

"Špatně jsme reagovali i na skupinku demonstrantů na mítinku v Ostravě. Nejenom Jiří Paroubek, ale i Petra k mému překvapení přímo z pódia před tisíci návštěvníky žádala policii o vyvedení té malé skupiny z davu."

U mladých lidí strana pohořela úplně. "Další chybou bylo zrušení studentských voleb ze strany Davida Ratha, které proti nám postavilo mladou generaci." A ve finále si to nejvíc pokazila bojkotem médií.

Ortel zařídil odpor k "pravicovým" médiím

Největší chybou byl podle Tvrdíka Paroubkův bojkot médií. "Američtí poradci řekli: Vyhlásíte-li bojkot, prohrajete volby. Od tohoto okamžiku média dostala právo ociální demokracii představit jako společensky nepřijatelnou stranu," vzpomínal. Takový bojkot byl a je v demokratické něco nepředstavitelného.

Strana prý měla Paroubkovi ten šílený nápad vymluvit. "Jiří přišel rozhodnut z domov, velký vliv na to měla jeho paní. Svolal všechny a řekl: Nesouhlasíte-li se mnou, tak mi to řekněte tady a teď. Nenašel se nikdo, kdo by vstal, bouchl do stolu a řekl: Jiří, my zásadně nesouhlasíme."

Petra stála v pozadí všeho

Téměř klíčový vliv přisuzuje Tvrdík Paroubkově manželce Petře, ta prý svým zákulisním působením změnila charakter strany. "Její vidění světa zřejmě ilustruje její nová kniha," poznamenal.

"ČSSD je strana, která si ve své 132leté tradici zakládá na respektu, úctě k člověku, solidaritě. Nevím, jak vyjádřit pocit z toho, když Paroubková kritizuje ministra Schwarzenberga za to, jak vypadá nebo jak mluví. To je prostě neuvěřitelné, lidsky nepřijatelné."

Paroubková navíc prý v některých pasážích knihy vysloveně lže. Michal Hašek není Tvrdíkovým "kačerem na provázku" a dokonce ani nebyl tam, kde měl spolu s ním plánovat Paroubkovo odstranění. Ze spleti lží a dohadů chce Tvrdík pryč. "Nikdy se do Lidového domu nevrátím," uzavřel.

Čtěte:

Tvrdík: Radili nám vyhodit Ratha. Paroubek neposlechl

Paroubková: Sobotkovi se radostí orosily brýle, když Jirka odešel

Paroubková dehonestuje knížete. Chtěla mu utírat bradu

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…