Za otce premiéra se nestydím, řekl nám zemanovský Adamec. Ale až po volbách

31.10.2013 19:39

PŘÍBĚH Otec a syn. Ladislav Adamec byl předlistopadovým premiérem, Miloš Adamec je profesor chirurgie a vedl kandidátku SPOZ ve Středočeském kraji. Před volbami na otázky o otci a politice neodpověděl, tak se jej na ně ParlamentníListy.cz zeptaly znovu.

Za otce premiéra se nestydím, řekl nám zemanovský Adamec. Ale až po volbách
Foto: spoz2013.cz
Popisek: MUDr. Miloš Adamec, CSc

O totálním výbuchu Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) u nedávných voleb lékař Miloš Adamec a její lídr ve Středočeském kraji nyní řekl: „Jsem v autě a po telefonu to vykládat nebudu. Nepřemýšlím o tom moc. Přiznávám, že jsem to nečekal, ale respektuji to.“ Rozmluvil se následně.

Nevinné předvolební otázky

Profesor cévní a transplantační chirurgie Miloš Adamec byl nicméně týden před volbami obeslán ParlamentnímiListy.cz několika otázkami a požádán, jestli by na ně neodpověděl. Šlo o několik politických dotazů typu, proč kandiduje zrovna za SPOZ anebo co podle něj nejvíce schází českému zdravotnictví. Také byl dotázán na otce nevinnými otázkami jako, jaké od něj dostal rady do života či jestli mu jej někdo v životě nevyčítal. Neodpověděl a ani, jak velí slušnost, dále nereagoval. Tak se jej ParlamentníListy.cz nyní zeptaly napřímo.

Nejspíš proto už byl sdílnější. „Zklamán mírně jsem, ale je to vůle voličů a nedá se s tím nic dělat. Taktika asi nebyla nejlépe zvolená, ale musí se to nechat uležet a ne o tom mluvit pár dní po volbách. Nemám na to velký názor. Všechny věci, které se udály kolem strany, nám asi moc neprospěly,“ řekl a k problémům štěpení strany, které bylo nejvíce na očích poté, co se Miroslav Šlouf rozhodl před volbami mluvit o nedemokratických způsobech vedení SPOZ, dodal: „Až tak moc jsem do vrcholného managementu neviděl, ale kliku Miroslava Šloufa nepovažuji za tak mocnou, že by byla nějakou rozkládající frakcí. Nicméně ve straně vládla nejednota, což jí uškodilo.“

O otci mu mluvit nevadí

Ve svém krátkém životopise lídra SPOZ ve Středočeském kraji na stránkách strany fakt, že je synem předlistopadového premiéra Ladislava Adamce, neuvedl. Když se jej ale ParlamentníListy.cz ještě před volbami v SMS zprávě zeptaly, jestli mu nevadily otázky na otce, opět nereagoval.

„O tátovi mi nevadí mluvit. V žádném případě. Vy jste mi napsal otázky, já měl pak kontaktní kampaň a nezdálo se mi úplně vhodné rozebírat tátu před volbami, když už je pět let mrtvý. Pro mě bylo důležité jezdit po městech, a pak už jsem tomu nevěnoval pozornost. Nedostal jsem se pak ani k počítači,“ sdělil teď.

„Jestli považujete pana Adamce staršího jako takový důležitý fenomén těchto voleb, tak jsem vám asi měl odpovědět. Nepřipadalo mi to k věci,“ doplnil. Nicméně u politických klanů jsou generační vývoj v rodině a otázky s ním spojené pro voliče zajímavé, přičemž ze strany ParlamentníchListů.cz nešlo o žádné intimní, nactiutrhačné či deklasující otázky.

Otec premiér, syn chirurg

Jeho otec Ladislav Adamec sehrál významnou roli během sametové revoluce jako jeden z hlavních představitelů komunistického režimu, který vedl jednání s Občanským fórem a dalšími iniciativami. V říjnu 1988 se totiž stal předsedou československé vlády a do listopadu 1989 byl rovněž členem předsednictva ÚV KSČ. V prosinci 1989 byl zvolen do funkce předsedy KSČ a dva roky poté přešel do poslaneckého klubu KSČM, ale jeho politický vliv stále klesal. Zemřel v roce 2007 v Praze.

Před krajskými volbami roku 2012 založil Miloš Adamec stranu s názvem Strana Češi, která tehdejší kandidátku složila právě společně se SPOZ. Do nedávných voleb šel v čele kandidátky SPOZ ve Středočeském kraji. Prof. MUDr. Miloš Adamec, CSc., jak zní celý jeho titul, se narodil v roce 1959. V letech 2004 až 2011 byl přednostou Kliniky transplantační chirurgie a zástupcem přednosty Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Transplantační chirurgii se věnuje od počátku své profesní kariéry, samostatně provedl více jak tisíc orgánových transplantací, tedy ledvin, jater a tak dále. Je také nositelem evropského diplomu pro transplantační chirurgii. O své další politické kariéře jen doplnil: „Ve SPOZ budu i nadále aktivní a jdeme dál.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …