Za prezidentem Zemanem dnes zamíří kandidát na ministra práce Jurečka

03.12.2021 6:30

Do Lán na setkání s prezidentem Milošem Zemanem zamíří dnes kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Hlavě státu by měl představit své plány v resortu. Šéf lidovců byl v předminulém volebním období ministrem zemědělství tehdejší Sobotkovy vlády.

Za prezidentem Zemanem dnes zamíří kandidát na ministra práce Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Budoucí kabinet ve svém koaličním programu slibuje důchodovou reformu, pravidelnou valorizaci penzí a minimální mzdy či podporu částečných úvazků a dětských skupin. Počítá se zavedením víceletého financování sociálních služeb či s navyšováním příspěvku na péči. Zvážit chce valorizaci rodičovské a životního minima. Prosadit chce zákon o sociálním podnikání.

Zeman ze svého fondu podporuje klokánky pro děti v tísni. V minulosti se zajímal také o fungování hospiců.

Dnešní schůzka uzavře první týden rozhovorů hlavy státu s kandidáty a kandidátkami do ministerských funkcí. Setkání mají skončit 13. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo sedm navržených členů a členek budoucího kabinetu, Jurečka je osmý. Prezident kvůli svému nakažení covidem musí být v izolaci, při setkáních tak sedí v prosklené buňce. Debata se vede přes mikrofony.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v Ústavě. Kritici považují dvoutýdenní cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pětice stran uzavřela koaliční dohodu 8. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…