Za vzorné plnění úkolů může mít nový senátor až čtyři miliony navrch. K platu. Když jsme se ptali, slyšeli jsme neuvěřitelnou odpověď

27.04.2018 15:39

ParlamentníListy.cz během týdne hned od několika zdrojů získaly informace o tom, jak může probíhat „obchodování“ příspěvku, který stát vyplácí stranám a hnutím za jeden senátorský post. Nejde přitom o malou částku, hovoříme o téměř 900 tisících ročně. Senátorské období je šestileté, v součtu se tudíž jedná o sumu skoro 5,4 milionu korun. V hlavní roli příběhu se ocitá hnutí Senátor 21, jehož předsedou je advokát Václav Láska.

Za vzorné plnění úkolů může mít nový senátor až čtyři miliony navrch. K platu. Když jsme se ptali, slyšeli jsme neuvěřitelnou odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Dosavadní praxe zacházení s výše popsaným příspěvkem je jednoduchá. Peníze jdou obvykle zpět do strany či hnutí a to s nimi zachází v rámci běžné agendy; používá je na svůj vlastní chod anebo je může vracet do kampaně. Principálně je důležité vědět, že k těmto penězům od státu se jednotliví senátoři nedostávají. Konkrétně? Do horní komory Parlamentu se dostali například za hnutí STAN, které tento příspěvek používá pro další fungování.

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí
To ostatně STAN potvrdil ústy svého mluvčího Karla Kremla. „Příspěvek je příjmem našeho rozpočtu, který počítá s financováním činnosti hnutí jako celku,“ řekl naší redakci. „Příspěvek na mandát poslance nebo senátora vyplácený na základě zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích používá Česká strana sociálně demokratická k financování svých běžných aktivit,“ uvedlo tiskové oddělení ČSSD. „Příspěvek za mandáty senátorů využíváme na běžné provozní výdaje i pro komunikaci s voliči, a to jak v průběhu volebního období, tak před dalšími volbami, stejně jako ostatní příspěvky za mandáty,“ doplnila Kateřina Knopová, tajemnice Starostů pro Liberecký kraj.

ParlamentníListy.cz se samozřejmě ptaly napříč politickým spektrem v Senátu. ODS nebo ANO odpověď nedodaly. Lze se však domnívat, že praxe u těchto dvou subjektů bude podobná.

Naše zdroje právě v těchto souvislostech upozornily na fakt, který se má odehrávat v rámci hnutí Senátor 21. „Jde o to, že pan Láska senátorům tvrdí, že 70 procent z těch 900 tisíc ročně dostanou zpátky.“ Toto tvrzení máme zdokumentované hned od tří zástupců v Senátu. Pokud by to byla pravda, senátoři, kteří proniknou do horní parlamentní komory pod křídly Láskova hnutí, mohou mít ke svému platu ještě štědrý bonus v podobě několika milionů korun. Že se o tomto v kuloárech hovoří, to nám potvrdil rovněž Petr Gazdík, předseda STAN.

„Slyšel jsem o tom a považuji to za neetické a protiústavní, protože Ústava je postavena na volné soutěži politických stran a součástí volné soutěže je také financování politických stran speciálním zákonem. Nelze volně soutěžit, když se někdo tváří, že je nezávislý, ale zároveň je politická strana, je to takový hybrid, který podle mě není v souladu s Ústavou. Z mého pohledu je to trochu populismus. Mám strach nad dohledem na využívání těch peněz. U politických stran existuje úřad na dohled nad hospodařením politických stran, každá politická strana musí mít audit, který pak schvaluje Poslanecká sněmovna. V minulosti bylo využití peněz některých politických stran diskutabilní, ale toto si myslím, že je ještě další hrana,“ konstatoval.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Při pohledu na hnutí Senátor 21 přitom tyto informace nenacházíme. „Hnutí SENÁTOR 21 chce naplnit smysl Senátu jako souboru zkušených, respektovaných a důvěryhodných osobností, které sdílejí hodnoty a principy liberální demokracie,“ uvádějí webové stránky. Prozatím má Láskova eskadra jen několik adeptů: Ve Zlíně chce bojovat daňový poradce Tomáš Goláň, za Teplice pedagog Zdeněk Bergman a za Ústecký kraj se nahlas hovoří o Přemyslu Rabasovi. „Zatím jsem neoznámil definitivní rozhodnutí, zda budu kandidovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Dvojice uvedených jsme se samozřejmě zeptali, jestli je tvrzení o mnoha milionech, jak jsme ho popsali výše, správné.

„Ne, vůbec to tak není, navíc je to pouze na dva roky, ne na celé šestileté volební období,“ sdělil pozoruhodně Tomáš Goláň. „Než jsem stačil zareagovat, byla odpověď na váš dotaz zveřejněna na facebooku, takže je zbytečné ji opakovat. Jen podotýkám, že právě tento aspekt dohody mezi mnou a hnutím Senátor 21 považuji za významnou přednost. Jiní senátoři použití příspěvku od státu prakticky vůbec neovlivní a spolkne ho hospodaření nominujících stran. U nás to tak nebude. My peníze transparentně použijeme na práci ve prospěch občanů – hlavně těch v konkrétním senátním obvodu,“ promptně vysvětlil Zdeněk Bergman.

Je pravda, že hnutí Senátor 21 následně uvedlo reakci na sociální síti facebook. Citujme: „Vzbudili jsme pozornost Parlamentních listů. Prý si kandidáty kupujeme, když jim slibujeme pro jejich vlastní potřebu dát podstatnou část příspěvku za mandát. Takže věci se mají takto. Politická strana nebo hnutí, které nominuje úspěšného kandidáta, dostane od státu příspěvek cca 850.000 Kč ročně. Strany jej pak užívají na svojí politickou činnost. Pohříchu nejčastěji třeba na kampaň na sněmovní volby. Do práce zvoleného senátora se nevrací skoro nic, i když je to k tomu určeno. Taková je praxe. My jsme přišli s tím, že o tom, jak se naloží se 70 % těchto prostředků, rozhodne zvolený senátor či senátorka. Musí to však být na jejich práci senátora a na plnění jejich úkolů. Například máme s kandidáty dohodu, že za tyto peníze budou platit právníky, kteří pak budou poskytovat lidem v jejich obvodě bezplatné právní poradenství. Také s nimi máme dohodu, že v jejich kontaktních senátních kancelářích budou jejich asistenti přítomni čtyři dny v týdnu. A celou řadu dalších věcí, díky kterým budou senátoři pro lidi užitečnými a prospěšnými.“

Zvláštní odér nad „vratkami“ peněz senátorům však zůstává i nadále. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…