Zabíjení, nejlepší byznys v USA, píše investiční analytička

10.11.2015 9:20

Investiční analytička Eva Mahdalová se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslela nad nejefektivnějším byznysem Spojených států. Je to zabíjení? ptá se.

Zabíjení, nejlepší byznys v USA, píše investiční analytička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Podle Mahdalové armáda USA od druhé světové války zabila odhadem 20–30 milionů lidí, což je více než v první světové válce dohromady. Tam zahynulo 15–18 milionů lidí, ve druhé světové válce pak 62 milionů obyvatel planety.

Jak Mahdalová následně konstatuje, podle magazínu The American Conservative na válkách vydělává nejen zbrojní průmysl, ale i politici, kteří získávají podíly od zbrojařů. Zaručují jim totiž odbyt a zisk. Z amerického hrubého domácího produktu tak šlo v roce 2014 na zbrojení 3,5 %. 

Původní text ZDE.

To, že na válkách vydělává zbrojní průmysl, je patrné i z akcií společností tohoto odvětví. Od roku 2011 se například akcie firmy Lockheed Martin Corporation, která je jedním z největších dodavatelů na světě a jejímž nejvýraznějším zákazníkem je americké ministerstvo obrany, zhodnotily o 273 %, akcie společnosti Smith & Wesson Holding Corporation se zhodnotily o 387 %, ale akcie nezbrojařské společnosti Apple jen o 176 %. 

Zajímavostí bezesporu je, jak podotýká Mahdalová, že mezi produkty společnosti Lockheed Martin Corporation patří například balistické rakety Trident, letouny F-16, Hercules a F-22 Raptor, společnost Smith & Wesson Holding Corporation vyrábí pistole, pušky a revolvery. „Poslední statistiky ukázaly, že v USA se v prvních devíti měsících tohoto roku zaregistrovalo rekordních 15,6 milionu nových střelných zbraní, a je velmi pravděpodobné, že do konce roku padne hranice 20 milionů kusů. V populaci 320 milionů si v USA koupí letos zbraň každý šestnáctý obyvatel,“ uzavírá Mahdalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…