Zabitý Rom v Brně Ukrajincem. U soudu odkryty detaily. Takto vše proběhlo

15.12.2023 16:11 | Monitoring

Ukrajinec Roman R., obžalovaný za vraždu mladého Roma a ublížení na zdraví několika dalších v incidentu u brněnské přehrady, se u soudu hájí tím, že šlo o sebeobranu. Skupina podnapilých Romů na něj prý zaútočila pěstmi, a proto se rozhodl bránit nožem. Poškození přiznali, že pili alkohol a muže napadli, protože je prý svou agresivitou vyprovokoval. Nevěděli ale, že má nůž, jímž obžalovaný zranil lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.

Zabitý Rom v Brně Ukrajincem. U soudu odkryty detaily. Takto vše proběhlo
Foto: FB - Brněnský hlas
Popisek: Romové před ukrajinskou ubytovnou v Brně

Incident se odehrál v létě poblíž tramvajové zastávky u brněnské přehrady, kde Ukrajinec Roman R. nožem napadl a zranil několik romských mladých mužů, přičemž jeden z napadených romských mladíků v nemocnici zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům. Událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje. Následoval střet v Pardubicích, při kterém měla trojice Ukrajinců čelit přesile Romů, ovšem následně to byli právě Romové, kdo si stěžoval na ohrožení svého bezpečí, a následujícího dne, což byla neděle, uspořádali protestní průvod městem.

Následovalo několik menších konfliktů, třeba v Ústeckém kraji v Krupce nebo v Bílině. Za vrchol těchto sporů byl mnohými považován incident ve vyloučené lokalitě v Brně, kde si skupina Romů „došla“ do ulice, kde žijí Ukrajinci, a pod okny jim vyhrožovala mimo jiné použitím zápalných láhví.

Obžalovaný v pátek u Krajského soudu v Brně uvedl, že se nožem jen bránil při potyčce se skupinou mladíků, která začala už v tramvaji. Obžalovaný popisoval, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, přičemž skupina Romů v tramvaji kouřila, pila alkohol, dělala hluk a pouštěla hudbu.

„Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali,“ uvedl obžalovaný podle informací serveru CNN Prima News. Následovat měla hlasitá výměna názorů a vzájemné pokřikování, incident pak pokračoval po výstupu z tramvaje, kde ho prý několik lidí ze skupiny napadlo.

„Dostal jsem pěstí do levé části hlavy, zprava ránu za ucho. Pokusil jsem se je odstrčit, ale oni začali mlátit silněji. Kryl jsem si oblast očí a nosu, dostával jsem údery do ucha, zátylku, hrudníku. Pak mi začalo hučet v uších, měl jsem mžitky před očima, sotva jsem rozlišoval siluety. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít,“ popsal situaci Roman R. s tím, že si vzpomněl na nůž, který má v batohu.

„Tak jsem ho vytáhl, aby mě nechali na pokoji. Kryl jsem se, párkrát jsem s ním švihl ze strany na stranu, pak jsem slyšel křik,“ uvedl obžalovaný, který využíval pomoc překladatelky. „Byla to donucená sebeobrana, nehodlal jsem nikoho zranit nebo se dotknout, dokonce jsem ani nevěděl, že jsem se do někoho strefil,“ řekl muž před soudem, že po skončení incidentu ani neměl na rukou krev a netušil, zda někoho nožem trefil.

Poškození přiznali, že v tramvaji popíjeli alkohol a dělali hluk a na tramvajové zastávce pak obžalovaného napadli. „Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli,“ popsal situaci jeden z mužů s tím, že netušili, že má obžalovaný nůž. „Já si ho ani nevšiml. Nevšiml jsem si ani, jestli to bylo nožem,“ dodal muž, který měl dle svých slov v sobě celou lahev vodky.  

To, že celý spor vznikl kvůli hluku v tramvaji a že poškození Romana R. napadli pěstí, potvrdil i další účastník potyčky. „Pan obžalovaný nás okřikl, co to děláme, ukazoval na nás pěstí. Vylezli jsme ven, šel naproti nám směrem na Přístaviště. Žďuchl do mě, dostal jednu pěstí, také od dvou dalších,“ popsal konflikt a dodal, že poté všichni odcházeli a obžalovaný je zezadu napadl nožem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Laický názor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 15.12.2023 16:56:22
Pokud na člověka zaútočí skupina silně opilých agresivních individuí, tak jde o zdraví nebo o život. Primární chyba za incident je na útočnících, sekundární chyba pak na dopravním podniku, městské policii a vedení města Brna, že takové řádění v prostředcích mhd tolerují a přehlížejí. Pokud tam skupina násilníků v tramvaji řádila, měl řidič zavčas přivolat policii, any zjednala pořádek a nic vážnějšího by se pak nestalo. Takto už půlroku po soudech popotahují zřejmě nevinného člověka, který se jen bránil.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…