Zablokovat "proruský" Aeronet? Mluvili jsme s bývalou Hermanovou mluvčí a ta nám k tomu řekla dost nečekané věci

09.02.2018 18:03

Tisková mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková neodolala a před několika dny se kriticky zapojila do diskuse na mediálně propíraném serveru Aeronet.cz, který podle mnohých šíří dezinformace a ruskou propagandu. Z toho, co si na serveru přečetla, se prý Cigánkové chtělo zvracet, svěřila se následně ParlamentnímListům.cz. Pak nám ale prozradila i to, že server Aeronet je častým tématem dotazů občanů, které do jejích rukou na Ministerstvo kultury dorazí. A nevyznívají rozhodně v pozitivním smyslu slova. Občané se prý ptají, proč nejde Aeronet zablokovat.

Zablokovat "proruský" Aeronet? Mluvili jsme s bývalou Hermanovou mluvčí a ta nám k tomu řekla dost nečekané věci
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

ParlamentníListy.cz v první polovině týdne informovaly o tom, že do diskuse na nechvalně proslulém serveru Aeronet.cz, u nějž existuje v českém mediálním prostředí konsenzus, že se jedná o web dezinformační, přispívala i tisková mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková.

Jak se Cigánková, která v minulosti dělala tiskovou mluvčí například ministru Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) nebo lidoveckému místopředsedovi vlády Pavlu Bělobrádkovi, naší redakci svěřila, z toho, co na Aeronetu spatřila, se jí prý chtělo dokonce zvracet.

V následné komunikaci nám Cigánková prozradila rovněž jednu další zajímavou věc. Podle toho, co ParlamentnímListům.cz napsala, je totiž web Aeronet.cz častým tématem zpráv, které resort kultury dostává od občanů. Rozhodně tomu tak ale není v pozitivním smyslu slova.

Na ministerstvo chodí četné maily

„Psala jsem vám, že na Ministerstvo kultury chodí četné maily, upozorňující na nevkusné rasistické výroky v článcích toho serveru,“ svěřila se Cigánková naší redakci s důvodem, proč se prý na ni coby tiskovou mluvčí resortu občané s tématem Aeronetu obracejí.

„Lidé se nás například ptají, proč nelze tento web blokovat jako web šířící rasovou, náboženskou a třídní nenávist a podobně,“ rozvedla svá slova Cigánková.

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Cigánková na kontroverzní web přidala příspěvek pod celým svým jménem a s uvedením svého pracovního zařazení coby tiskové mluvčí Ministerstva kultury.

„Jdu si umýt PC myš od téhle špíny a omluvím se jí, že jsem na tohle odporné svinstvo klikla. Otřesné, co tu tvrdíte,“ uvedla v diskusi na Aeronetu Cigánková. „Styďte se, ubozí darebáci,“ dodala.  

Cigánková se toho, že by mohla kvůli komentáři, který na web přidala, čelit kritice, nebojí. „Lži z tohoto webu jsem nesdílela a nikdy sdílet nebudu. Je to to nejpokleslejší, co jsem kdy četla,“ sdělila Cigánková ParlamentnímListům.cz.

Aeronet je v poslední době na české mediální scéně hojně diskutovanou platformou. Podle názoru zaznívajícího napříč českou mediální scénou se jedná o web konspirační, šířící dezinformace a ruskou propagandu.

Kundra pátral, ale neúspěšně...

Jedním z hlavních proponentů tohoto názoru je například známý novinář Respektu Ondřej Kundra, který po odhalení vlastnických poměrů stojících za tímto webem v minulosti neúspěšně pátral. Struktura vlastníků Aeronetu je totiž nejasná a stejně tak není jasné, kdo stojí za jednotlivými články. Autoři se podepisují pseudonymy.

Podle určitých názorů právě Aeronet odstartoval i předvolební kauzu lithium točící se kolem možné budoucí těžby této strategické suroviny na území Krušných hor. Kauzy podpisu memoranda s australskou firmou se krátce před volbami chytli komunisté, SPD a ANO, kteří ji podle některých expertů značně využili v předvolebním boji.   

Web Aeronet se rovněž opakovaně objevuje v nedělním pořadu Newsroom na České televizi, který shrnuje mediální dění z minulého týdne. Děje se tak ovšem často v souvislosti s tzv. fake news a dezinformacemi. 

Veřejně činní jednotlivci, kteří články z Aeronetu sdílejí například na sociálních sítích, bývají v médiích často vystaveni kritice kvůli šíření dezinformací. Asi nejznámější takovou kauzou z poslední doby je případ poslance za Okamurovu SPD a předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Radka Kotena, který na sacebooku šířil článek o škodlivosti mikrovlnek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …