Začátek procesu brexitu považuje Zaorálek za neštěstí

29.03.2017 14:34

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá trestání Velké Británie za odchod z Evropské unie. Země podle něj byla dobrým partnerem a doufá, že jím i zůstane. Oficiální začátek brexitu, ohlášený na dnešní odpoledne, neznamená pro EU šťastný den, řekl dnes během jednání vlády Zaorálek novinářům. Jedná se podle něj naopak o neštěstí.

Začátek procesu brexitu považuje Zaorálek za neštěstí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek dnes opakovaně situaci přirovnal k náročnému rozvodu. „Británie bude požadovat něco na způsob dohody o volném obchodu, to znamená v podstatě jen omezení na tarify. Je to dohoda, která znamená naprosto novou situaci,“ uvedl. Pro Brity v takovém uspořádání podle něj bude všechno těžší, počínaje obchodem.

S odkazem na koncept britské zahraniční politiky z 19. století Zaorálek řekl, že izolace dnes nemůže být skvělá. „Pro mě je to nepochopitelné rozhodnutí k izolaci v době, kdy je to opravdu jen izolace,“ řekl. Neumí si představit, že by byl odchod pro Brity komfortní. „Nezávidím to Britům, ale ani nám. Je to špatně pro nás, pro Čechy, pro Evropu. Toto není slavný den Evropské unie, je to den, který pokládám za neštěstí,“ řekl.

Přesto Česko nestojí o to, aby se Evropská unie snažila při vyjednávání dohody Brity trestat. „Neměli bychom mít pozici, že v EU jsme, protože se bojíme odejít a toho, jak nás potrestají. V EU bychom měli být proto, že nám přináší prospěch a užitek,“ řekl. Pro Evropany má podle něj velkou cenu zachránit maximum ze vzájemných ekonomických, politických a strategických vztahů.

Jen obtížně však může Londýn přetrhat vazby a zároveň chtít mít „speciální přístup“ na unijní trh, míní Zaorálek. „Když se s někým rozvádíme, tak nemůžete zároveň říct: ‚My se rozejdeme, každý budeme jinde, ale ty můžeš přijít kdykoliv, tady máš klíče.‘ To je nesmysl,“ prohlásil. Očekává, že jednání se mohou protáhnout na víc než dva roky.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doufá, že start brexitu z hlediska jeho resortu nebude nic znamenat. „Protože pokud by se to dělo českým občanům ve Velké Británii, tak bychom museli zavést reciproční opatření pro Brity na území ČR,“ uvedl. S britskou premiérkou Theresou Mayovou se zná z unijních rad a míní, že zachová zdravý rozum.

Složitější debatu očekává Chovanec u finančního „vyrovnání“. „To, že se budeme prát o každé euro, dnes už se avizuje zhruba rozpor v částce 60 miliard eur,“ řekl. Ani on si není jist, zda na dohodu budou stačit dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …