Zachraňte Kliniku, léčí občanskou společnost, křičí se v Praze. Máme FOTO

27.02.2016 16:15

V pražské Jeseniově ulici se scházejí lidé na podporu Autonomního sociálního centra Klinika. Po 14:00 tu bylo přibližně 250 lidí. Naplánován je solidární pochod za zachování Kliniky. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) odmítl centru prodloužit smlouvu a dům chce vrátit do středy 2. března. Squatteři bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů, od záměru později upustila.

Zachraňte Kliniku, léčí občanskou společnost, křičí se v Praze. Máme FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

„Smyslem akce je upozornit na současnou situaci. O ní budeme chtít dál jednat,“ řekl člen Kliniky Jakub Ort. ÚZSVM podle něj nad centrem již zřejmě „zlomil hůl“.

Pochod je plánován jako karnevalový, řada účastníků si proto vyrobila masky. Součástí akce je akustické vystoupení a proslovy, lidé jsou rovněž vybaveni transparenty na podporu Kliniky. Demonstranti se z Jeseniovy vydají před radnici Prahy 3 a následně na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde bude akce zakončena.

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad s povolením vlády původně budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce, nyní ji chce zpět.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Tento týden vyjádřila podporu centru Klinika třicítka spisovatelů. Ve společném prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát sociálním i kulturním centrem. Podporu má Klinika i od 27 neziskových organizací nejen ze sociální oblasti, i podle jejich společného prohlášení má centrum smysl a blahodárný vliv na rozvoj občanské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…