Začneme s marihuanou, pak povolíme kokain, rozčiloval se Jandák. A pak zvedl ruku pro legalizaci konopí

07.12.2012 17:06

Poslanci dnes podpořili legalizaci léčby vybraných nemocí konopím. Pro normu hlasovali poslanci napříč politickým spektrem - pro bylo 126 ze 154 přítomných zákonodárců. Zajímavé ale je, že i když třeba poslanec z ČSSD Vítězslav Jandák hlasoval pro zákon, norma jako taková mu moc nevoní.

Začneme s marihuanou, pak povolíme kokain, rozčiloval se Jandák. A pak zvedl ruku pro legalizaci konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák se ve sněmovně hlásí ke slovu

Legalizace léčby konopím je podle spoluautora novely Pavla Béma jediná rozumná cesta.

„Realita je taková, že řada těchto pacientů už dnes vlastně léčebné konopí používá a ono jim pomáhá. Ale je to v rozporu s českým právním řádem,“ tvrdil Pavel Bém (nezařazený, dříve ODS) dnes za sněmovním pultíkem.

Podle něj se tak normou vlastně vše zlegitimizuje. „Napravujeme to, co v medicíně se do této chvíle - napůl pokoutně - dělalo a dělalo se to s dobrým úmyslem a s konečným efektem. Ale nebyl k tomu právní podklad,“ připomněl Bém.

Jenže socialista Vítězslav Jandák nad normou zrovna nejásá, i když i on patřil mezi ty, kteří pro její přijetí dnes zvedli ruku. Bémovy argumenty jej ale prý vůbec nepřesvědčily.

„Nepřesvědčily. Já si myslím, že zase všechno je zneužitelné, je to návykové. Já proti drogám prostě jsem. To začneme marihuanou a pak řekneme, že vlastně na koksu je taky něco lidského a dobrého, a povolíme kokain. A půjde to dál. Já si myslím, že už lidstvo dělá tolik blbostí, které jsou nepřirozené a nenormální, že bychom neměli dále pokračovat,“ řekl v kuloárech Českému rozhlasu Jandák, který ale se se svým názorem poslancům na plénu nesvěřil.

Droga se bude nejprve dovážet

Novelu o legalizaci marihuany k léčebným účelům musí ještě schválit Senát. Pokud ani senátoři nebudou klást normě odpor, odsouhlasí ji a zákon podepíše i prezident Klaus, droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv čas na přípravu. Ústav má například vydávat licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany a kontrolovat předepisování konopí.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému. Bém dnes při zdůvodňování nutnosti přijetí normy zmínil, že to na druhou stranu nebude znamenat legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.

„Dostupnost léčebného konopí a úhrady ze zdravotního pojištění nejsou předmětem tohoto návrhu zákona. My nepředpokládáme zatím, že bude léčebné konopí hrazeno ze zdravotního pojištění. Možná to je z hlediska dostupnosti pro pacienty chyba, ale v každém případě to je virtuální otázka, která k projednávání teď v tuto chvíli asi nepatří,“ sdělil také kromě jiného Bém dnes poslancům.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…