Žádáme, vyzýváme! Milion chvilek promluvil: Budou nové demonstrace. A koho si vzali na pomoc?

18.09.2019 14:00

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář se na videu vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo. Neskrýval zklamání nad rozhodnutím státního zástupce Jaroslava Šarocha celou kauzu zastavit, a premiéra Andreje Babiše (ANO) tak neposlat k soudu. Minář proto na videu vznesl dva zásadní požadavky…

Žádáme, vyzýváme! Milion chvilek promluvil: Budou nové demonstrace. A koho si vzali na pomoc?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

Mikuláš Minář má za to, že zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše státním zástupcem Jaroslavem Šarochem působí minimálně podezřele. Na videu uveřejněném na sociální síti Facebook popsal, z čeho pramení jeho pochybnosti.

Anketa

Zeman tvrdí, že by se mělo zvážit zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Jste pro?

96%
4%
hlasovalo: 45900 lidí

V prvé řadě nechápe, proč Andrej Babiš na počátku celé kauzy lhal, kdo byl majitelem firmy Čapí hnízdo v době, kdy čerpala evropské dotace. Teprve postupem času prozradil, že firmu vlastnila jeho žena a další příbuzní. A pokud by kauza Čapí hnízdo vlastně neexistovala, Babiš neměl důvod tajit pravé vlastníky firmy.

Poukázal rovněž na to, že OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) dotaci také prověřoval – a nakonec byla vrácena. „Co je na Evropské úrovni vyšetřeno jako podvod, je na národní úrovni klasifikováno jako v pořádku?“ položil na videu Minář otázku. „Znamená to, že jakýkoli miliardář či koncern může vyčlenit menší firmu, zašmodrchat trochu vlastnické vztahy, a pak inkasovat dotace určené malým a středním firmám? Jaký dopad bude mít taková interpretace na další podobné kauzy?“ ptal se dál.

Pokud existují pochybnosti o tom, zda Babiš jednal v souladu se zákonem, měl by je podle Mináře vyřešit až soud. Podezřelé se mu jeví už to, že kauza byla na stole čtyři roky a po tak dlouhé době se řeklo, že Čapí hnízdo byla malá firma, která směla dotaci žádat.

Minář si prý tedy také dovoluje žádat, a aby své požadavky zdůraznil, v doprovodném textu k videu využil velkých písmen.

„ŽÁDÁME státní zastupitelství, aby rozptýlilo pochybnosti veřejnosti a důkladně se vypořádalo s množstvím oprávněných námitek, které se objevují ve veřejném prostoru. A ŽÁDÁME státní zastupitelství, aby zveřejnilo celé odůvodnění rozhodnutí, protože u kauzy, která se týká premiéra země, to je ve veřejném zájmu,“ zdůraznil.

Pochybnosti nad zastavením kauzy vyjádřil také komentátor Deníku N Jan Moláček, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová nebo současný senátor Lukáš Wagenknecht.

„Jestli to stálo na tom, jestli je něco malý nebo střední podnik, a čtyři roky o tom budu přemýšlet, to tedy pardon, to je velmi špatná vizitka pro právní stát,“ poznamenala Wagnerová už v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize.

„Farma Čapí hnízdo sama o sobě samozřejmě bez problémů splňovala definici malého a středního podniku. Nebýt podezření z vazeb na velký koncern, nikdo by ji nevyšetřoval. Problém bylo právě a jedině propojení s Agrofertem. S tím celá kauza stála a padala. Pokud se ho státní zástupci rozhodli ignorovat, je logické, že z ní nezbylo nic,“ doplnil Jan Moláček.

Wagenknecht připomněl, že rozlišení mezi malou, případně střední firmou a velkým podnikem bylo na úrovni EU definováno již v roce 2003, tedy pět let předtím, než kauza Čapí hnízdo odstartovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…