Zadlužení. Extrémní nárůst státních zaměstnanců... Havlíček bouchl do stolu a řekl, jak to bylo

05.04.2022 18:20

Jak stát v uplynulém roce hospodařil s veřejnými penězi? Proč rostly běžné výdaje, které nesouvisely s pandemií, a investice byly loni minimální? Proč ještě existuje státní podnik Transgas? A z jakého důvodu přibylo během tří let 32 tisíc nových státních zaměstnanců? Rozhovor s exministrem Karlem Havlíčkem (ANO) přinesl Český rozhlas Radiožurnál v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Zadlužení. Extrémní nárůst státních zaměstnanců... Havlíček bouchl do stolu a řekl, jak to bylo
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v loňském roce schodkem téměř 120 miliard korun, což byl nejhorší výsledek v historii země. Nejvyšší kontrolní úřad následně ve své výroční zprávě upozornil na to, že se deficit meziročně zvýšil o 52 miliard korun, a to přesto, že ekonomické restrikce nebyly takové.

„Nemůžeme to posuzovat jenom podle ekonomických restrikcí, ale také podle únavy společnosti. To, že se musely podporovat firmy, to, že jsme museli podpořit všechna možná odvětví, zdravotnictví v roce 2021 více než v roce 2020, je logické, protože všichni byli zjednodušeně řečeno vyšťaveni. To znamená, že krize dopadala na všechny čím dál tím více, a z tohoto úhlu pohledu si stojíme za těmi výdaji, protože jsme díky tomu udrželi nejenom růst HDP, ale udrželi jsme hlavně míru nezaměstnanosti a udrželi jsme podniky při životě. Kdybychom nepodporovali, máme tady desítky tisíc firem a živnostníků a výrazně vyšší míru nezaměstnanosti,“ míní Havlíček.

„Nikdo nemá radost z toho, že se zvyšuje zadlužení, ale na druhou stranu, my jsme byli těsně před krizí, díky tomu, že jsme snižovali státní dluh, respektive že jsme se chovali zodpovědně, tak jsme na tom byli poměrně dobře. A jak vysvětlíme lidem, že jsme na tom ekonomicky dobře a v době, kdy je nejhůře, tak nepodpoříme zaměstnanost, nepodpoříme zdravotnictví, firmy, kdy jindy jsme to měli udělat? A co se týká toho tempa růstu, tak za dva covidové roky, tak máme dvanácté tempo růstu a naše zadlužení je menší než je polovička z Evropské unie. Tam je na úrovni 92 procent, teď jsme na úrovni 42 procent,“ zmínil Havlíček.

Řeč byla i o navýšení počtu státních zaměstnanců. „Drtivá většina státních zaměstnanců byli učitelé, a tam to musí být, neboť roste počet žáků. Když se podíváme, kdo byl ten další, tak to byli policisté, byli to hasiči a byla to armáda. Když se podíváme do klasických tolik kritizovaných úředníků, tam to naopak kleslo,“ poznamenal Havlíček.

Hovořilo se i o digitalizaci, kdy je Česko upozorňováno na pomalost. „Nemyslím si, že zaostáváme. A dokonce jsem přesvědčen, že za ta poslední léta jsme to docela změnili. Možná si i posluchači uvědomí, že tu máme tzv. bankovní identitu, tu už má dnes šest a půl milionu lidí, což zde nebylo. Máme elektronickou dálniční známku, elektronický řidičák, elektronickou neschopenku, elektronický recept. To všechno, jenom podotýkám, jsme zvládli v posledních dvou třech letech. Možná i díky covidu jsme začali více využívat digitální nástroje. A určitě si všichni vzpomenou, jak se zde digitalizovalo před pár lety, jak zde fungovala Opencard, jak zde byly cinklé zakázky na ministerstvu zdravotnictví. Toto všechno už není,“ sdělil Havlíček, jenž se domnívá, že se s digitalizací v posledních letech „hýblo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …