Žádná korupce. Zatím se na ministerstvu dějí věci tak, jak chci, prohlásil na ČT Pelikán

11.06.2014 22:59

Průzkum poradenské firmy EY v 59 zemích světa ukázal, že Češi jsou k úplatkům a darům nejtolerantnější na světě. Ministerstvo spravedlnosti ale zatím bojuje s korupcí úspěšně. Alespoň podle nového náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána, který byl hostem středečních Událostí, komentářů na ČT24.

Žádná korupce. Zatím se na ministerstvu dějí věci tak, jak chci, prohlásil na ČT Pelikán
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Ochotu získat nebo udržet si zakázku pomocí nekalých praktik mají podle průzkumu dva ze tří českých manažerů, a to jak při kontaktu se státní správou, tak s jinými kolegy z byznysu.

Právě na mocenské tlaky a korupci upozorňovala hlasitě Pelikánova předchůdkyně, advokátka Hana Marvanová. Ta však po četných sporech s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) rezort opustila.

Podle mínění Válkové rezignace Marvanové chod ministerstva neohrozí. Tvrdí, že jádrem jejího sporu s advokátkou bylo to, že náměstkyně nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. Marvanová to odmítá, za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie.

Politické orgány by neměly zájmové supiny přehlížet

„Mohu vás ujistit, že já takové věci nepřipustím, pokud se budou dít, tak já tam nebudu. Zatím jsem ale nic takového nezaznamenal. Zatím se věci dějí tak, jak chci já,“ prohlásil Pelikán.

Účinné opatření proti korupci a nátlaku zájmových skupin podle jeho názoru ale neexistuje. „Je pochopitelné, že zájmové skupiny informují politické orgány o svých představách, a je věcí osobní integrity té strany, zda to zůstane ve fázi vyslechnutí jejího pohledu na věc, což je nezbytné, nebo to zajde i dále,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …