Žádné euro. Veto nechat. A covid prošetřit. Svobodní představili program do voleb

05.06.2023 14:00 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Volby do Evropského parlamentu už začínají udávat tón také politické diskusi v České republice. Přestože mnohé strany teprve přemítají o tom, jakým způsobem vstoupí do boje o hlasy českých voličů, Svobodní v tom už mají jasno. Již před časem navíc zveřejnili několik stěžejních programových zásad, které budou kandidáti Svobodných schopni voličům garantovat.

Žádné euro. Veto nechat. A covid prošetřit. Svobodní představili program do voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice proti vyhlášce o zákazu pití alkoholu na veřejných místech v Praze

Jak se zdá, tématem, které bude nejvíce rezonovat, je současné zelená politika Evropské unie. „Každý kandidát Svobodných do Evropského parlamentu musí předem podepsat, že podpoří zrušení zákazu prodeje aut se spalovacím motorem a zároveň že podpoří taková opatření, která povedou ke zmírnění systému emisních povolenek či jiných regulací, které dělají z bydlení, podnikání, topení, energií či aut luxus,“ uvedl předseda Svobodných Libor Vondráček. 
 
Pro Svobodné jsou nepřekročitelné také některé stěžejní body, které dlouhodobě prosazuje ve svém volebním programu. „Především kandidáti za Svobodné boudou bezvýhradně podporovat právo veta pro Českou republiku v oblastech, kde jí ještě právo veta zbylo. Zároveň nedovolíme nahrazení eura digitálním eurem, a naopak budeme usilovat o zachování české koruny a možnosti platit hotovosti,“ popisuje další zásady Libor Vondráček. 
 
 
Svobodní se již předem také vymezili na některých bezpečnostních otázkách. Již teď jasné, že jejich kandidáti nepodpoří zřízení armády Evropské unie, ale naopak budou usilovat o důslednější ochranu vnějších hranic před nelegální migrací. „Je naprosto jasné, že kandidáti Svobodných také za žádnou cenu nepodpoří omezování svobody slova a křivení mediálního trhu,“ zdůraznil Vondráček s tím, že to zároveň znamená odmítnutí podpory dalšího působení Věry Jourové v Evropské komisi.
 
A nebyli by to Svobodní, kdyby si do základních obrysů svého volebního programu pro nadcházející evropské volby nedali také téma dotací. „Naši kandidáti budou podporovat snížení objemu rozdělovaných peněz prostřednictvím eurodotací ve prospěch splácení státních dluhů či salda důchodového systému,“ vypíchl další důležitý bod Libor Vondráček s tím, že Svobodní mají shodu také na tom, že podpoří ukončení přesunu jednání mezi Bruselem a Štrasburkem nebo bližší spolupráci s Velkou Británií i ostatními zeměmi British Commonwealth. „Chceme podpořit volný obchod bez uraženeckých sentimentů,“ dodal Vondráček. 
 
V neposlední řadě chtějí Svobodní také zpětně nahlédnout pod pokličku covidové pandemie. „Budeme-li úspěšní, tak jako Svobodní rozšíříme skupinu europoslanců čítajících 36 členů, která již dnes požaduje odtajnění smluv a komunikace ohledně zakázky na vakcíny, které stály daňové poplatníky miliardy euro,“ uzavřel Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…