Žádné obrněnce už nemáme, tvrdil německý kancléř. Bulvár ale zjistil něco jiného

24.05.2022 20:11 | Ze sítí

Německý kancléř Olaf Scholz odmítá poslat Ukrajině obrněné transportéry Marder, protože prý Německo žádná taková provozuschopná vozidla nemá. Podle tajných dokumentů ministerstva obrany, které zveřejnil deník Bild, ale má německá armáda 32 vyřazených obrněnců typu Marder, které „mohou být opraveny a použity“.

Žádné obrněnce už nemáme, tvrdil německý kancléř. Bulvár ale zjistil něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening nazvaný Scholzova rovnice pro Ukrajinu. Cílem je vyjádřit nespokojenost s vyjádřením spolkového kancléře Olafa Scholze k pomoci Ukrajině

Vláda Olafa Scholze tvrdí, že armáda nemá v tuto chvíli k dispozici žádné obrněné transportéry, které by mohla Ukrajině poslat. Deník Bild ovšem přišel s informací, že má ministerstvo obrany podle tajného dokumentu k dispozici minimálně 32 obrněnců Marder. Ty podle dokumentu „již nejsou používány“ a „v případě potřeby by mohly být opraveny a použity“.

Oprava některých kusů by navíc podle dokumentu mohla trvat jen šest týdnů, u jiných by se ale jednalo až o dobu patnácti měsíců. Ukrajina žádala o stovku vozů Marder už v březnu, německá zbrojovka Rheinmetall poté 22. dubna žádala vládu o svolení, aby tyto vozy ze 70. let mohla na Ukrajinu dostat.

Zbrojařská firma navíc dodala, že kromě obrněnců může dodat i starší tanky Leopard 1. „První Leopard 1 by mohl být dodán za šest týdnů,“ prohlásil v dubnu generální ředitel Armin Papperger pro deník Handelsblatt, jak informuje server Echo24.cz.

Vývoz ale zamítla ministryně obrany Christine Lambrechtová s tím, že vozy Marder jsou zatím pro německou armádu nepostradatelné i kvůli závazkům NATO. Obrněnce Marder mají v blízké době nahradit modernější obrněné vozy Puma.

Postup vlády se nelíbí obrannému expertovi Křesťansko-demokratické unie (CSU) Florianu Hahnu Bildovi. „Dlouhou dobu jsme mohli Ukrajinu podporovat mnohem efektivněji v jejím boji o území i životy. Federální vláda neustále sešlapává brzdu,“ řekl Bild s tím, že je postup vlády „objektivně již nevysvětlitelný“.

Bulvární Bild se také v komentáři směje kancléři Scholzovi, proč se tolik bojí ukrajinského vítězství.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…