Žádné rozdělené Česko! 54 procent lidí je spokojeno, že vyhrál Zeman. Vadí to jen 37 procentům

30.01.2018 8:01

Exkluzivní průzkum k výsledkům prezidentských voleb přinesly Lidové noviny. Ty mimo jiné uvádějí, že znovuzvolený prezident zvládl u lidí vyvolat emoce. Jeho protikandidát Jiří Drahoš pak neměl štěpné téma.

Žádné rozdělené Česko! 54 procent lidí je spokojeno, že vyhrál Zeman. Vadí to jen 37 procentům
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

Průzkum Lidových novin, který učinila agentura Median, ukazuje, že část voličů Jiřího Drahoše a nevoličů přijala vítězství Miloše Zemana. Spokojeno s výsledkem voleb je totiž 54,2 procenta lidí. Nespokojenost cítí jen 37,5 procenta občanů.

Anketa

Chcete, aby Zeman jmenoval Babiše premiérem i napodruhé?

89%
11%
hlasovalo: 7518 lidí

Zemana totiž, jak ukazovaly průzkumy, preferovalo podstatně víc lidí, již nedorazili ve druhém kole k volebním urnám. Zeman byl přijatelný pro téměř 45 procent nevoličů, kdežto Drahoš ani ne pro deset procent. 

„Není to tak, že by v populaci existovaly dva nesmiřitelné tábory. Jsou vyhraněné skupiny, které ale netvoří sto procent společnosti. Naopak, je tam jistý překryv. Politici iluzi polarizace celkové společnosti využívají jako nástroj na mobilizaci voličů proti soupeři,“ řekl pak k průzkumu sociolog Daniel Prokop. 

Anketa

Věříte Milanu Chovancovi, že upřímně podporuje prezidenta Zemana?

hlasovalo: 9418 lidí

Průzkum také uvedl, že v posledním týdnu před volbami se Zemanovi podařilo přetáhnout na svou stranu mladé lidi bez maturity i zaměstnance s nižšími příjmy. A to například tématy církevních restitucí, bojem proti zákazu kouření či tématy podezřívavosti k menšinám a boje s médií. 

„Zahrnutí těchto témat do kampaně mohlo pomoct vyvolat větší emoce mezi těmi, kdo se nezajímají o skutečné prezidentské pravomoci a takzvaná hard policy témata – zahraniční politiku, právní systém nebo vzdělávání,“ zmínil Prokop. 

Závěrem pak průzkum uvádí, že velkou roli v tom, zda jít nebo nejít k volbám, sehrály u občanů i televizní debaty. A úspěšnější v nich byl podle všeho Zeman. Stejně tak Drahošovi ublížilo jeho vymezování se vůči Andreji Babišovi (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…