Žádné těžké zbraně Ukrajině, neprovokovat Rusko. Zákulisní dohoda v NATO? A Kyjev...

26.05.2022 15:48

Členové NATO se podle zákulisních informací dohodli, že nebudou Ukrajině dodávat těžké zbraně, aby nevyprovokovali konflikt s Ruskem. Ukrajina se přitom snaží získat německá obrněná vozidla Marder a v ideálním případě také tanky Leopard.

Žádné těžké zbraně Ukrajině, neprovokovat Rusko. Zákulisní dohoda v NATO? A Kyjev...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zničený tank u silnice z Luhanska do Krasnodonu

Ukrajina se snaží od Německa získat obrněnce Marder i tanky Leopard, ale podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby se dohoda zatím nedaří. „Nejsme ani blízko, nejsme tam,“ řekl na tiskové konferenci na okraj Světového ekonomického fóra v Davosu.

„Chápeme, že pro Německo je to složitější než pro ostatní, proto jsme se rozhodli sledovat tento vývoj se strategickou trpělivostí,“ dodal Kuleba s tím, že příliš nechápe, proč je to tak velký problém.

V neděli německý státní tajemník pro obranu Siemtje Möller podle informací Deutche Welle prohlásil, že NATO souhlasilo s tím, že členské státy nebudou Ukrajině dodávat žádná pěchotní vozidla ani tanky.

„Výbor pro obranu o tom byl plně informován v polovině května,“ připustil mluvčí německé vládní sociální demokracie (SPD) Wolfgang Hellmich. Zatím však podle něj všichni partneři neformální dohodu dodržovali. „Kdo tvrdí opak, buď neposlouchal pořádně, nebo vědomě říká nepravdy,“ dodal Hellmich s tím, že žádné oficiální usnesení k tomu Severoatlantická aliance nepřijala.

Cílem neformální dohody členských států NATO o neposkytování těžkých zbraní Ukrajině je snaha neprovokovat Rusko. Kreml by totiž prý mohl takové jednání považovat za vstup NATO do války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …