Žádné uprchlíky! Žádný hazard. Okamurův muž spustil v ČT dělovou palbu

26.09.2016 22:08

Poslanec Okamurovy SPD Radim Fiala spustil v České televizi dělovou palbu. Nechceme v Olomouckém kraji jediného uprchlíka! A nechceme v centrech měst žádných hazard. Já myslím na lidi, moji kolegové zřejmě na peníze, naznačoval v předvolební debatě z Olomouckého kraje. Političtí oponenti svorně varovali, že absolutní zákaz hazardu nikam nepovede, hráči se jen přesunou do ilegality.

Žádné uprchlíky! Žádný hazard. Okamurův muž spustil v ČT dělovou palbu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Radim Fiala (SPD) a předseda SPD Tomio Okamura

V pondělí večer se před kamery České televize postavili politici, kteří by rádi získali hlasy voličů v kraji Olomouckém. Krajské volby se blíží mírovými kroky a Oto Košta z hnutí ANO, Jitka Chalánková z TOP 09 či komunista Alexander Černý si toho jsou velmi dobře vědomi. Spolu s nimi ke stolečkům ve studiu ČT přišli občanský demokrat Dalibor Horák, sociální demokrat Jiří Zemánek, Radim Fiala z koalice SPD Tomia Okamury a SPO Jana Veleby, další v řadě byl Ivo Slavotínek z Koalice pro Olomoucký kraj a nakonec Radim Sršeň z koalice Starostů a nezávislých a ProOlomucký kraj.

To mě vyděsilo, obracel oči v sloup komunista Černý

Hosté se shodli na tom, že je třeba zlepšit dopravní situaci v kraji. Lékař Oto Košta z hnutí ANO upozornil na to, že si mu pacienti často stěžují, jak špatně se jim cestuje za lékaři. Alexander Černý si přisadil. „Když jsem nedávno slyšel, že by ministr dopravy Ťok nedal krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy, no tak to mě vyděsilo. A pokud nedokážeme kraj spojit od severu k jihu, tak se nám stále nezvýší zaměstnanost, popsal hlavní téma komunistů Černý. Občanský demokrat Horák dal Černému za pravdu, že doprava je nepalčivějším problémem regionu. Musíme řešit „silnice, silnice silnice“, hřímal ve studiu. Prý už staří Římané věděli, že se stát dá efektivně spravovat jen tehdy, když zde existuje kvalitní infrastruktura.  

Jitka Chalánková z TOP 09 přidala ještě jedno téma. „Pro mě osobně je to péče o seniory,“ zdůraznila. Naši nejstarší spoluobčané potřebují pomoc, potřebují lidi, kteří jim budou pomáhat. Sociální demokrat Zemánek hovořil o potřebě zvýšit platy v kraji. Fiala první kolečko uzavřel poznámkou, že jako krajský lídr by nepřipustil přijetí jediného uprchlíka do Olomouckého kraje. Braňme se multikulturalismu, apeloval politik na občany.

Je vidět, že jsme v politické debatě

Následně se hosté věnovali tématu regulace hazardu v kraji, protože toto téma zdejší občany velmi trápí. Košta hned na úvod tématu oznámil, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš se z pozice ministra financí snaží hazard omezit. Černý okamžitě varoval, že by nás nezachránil absolutní zákaz hazardu. Je to obrovský byznys, který by se přesunul do šedé zóny. Volal spíše po prevenci. „Chceme po učitelích, aby se této problematice věnovali, ale oni mají ještě celou řadu povinností. Proto se do řešení tohoto problému musejí kromě neziskových organizací zapojit všechny složky,“ žádal komunista.

Pak si vzal slovo Radim Fiala. „Za mě nulová tolerance,“ prohlásil okamžitě. Zdá se mu naprosto tristní, kolik heren v Olomouckém kraji máme. On už se ale pokusil s tím něco udělat. Podepsal se prý pod příslušný zákon jako poslanec a uvidíme, jaký výsledek to přinese. Už brzy si budou moct obce rozhodnout, jak se postaví k automatům na svém území. Sluší se také připomenout, že vznikne registr hráčů a tak podobně. Hlas pozvedl i sociální demokrat Zemánek, který varoval před absolutním zákazem hazardních heren. Dosáhli bychom tím jen toho, že by se hráči přesunuli do ilegality.

Chalánková připomněla, že za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) došlo k rušení tisíců hazardních terminálů. V tu chvíli se znovu ozval Košta. „Od roku 2014 zrušilo ministerstvo financí přes 18 tisíc míst, kde byly výherní terminály,“ uvedl. Ve studiu také zaznělo, že při nulové toleranci k hazardu by obce přišly o nemalé příjmy. „Je vidět, že tu sledujeme diskusi politiků, protože dáváme na lékárnické váhy na jednu stranu zdraví občanů a na stranu druhou příjmy obcí. Tak já za sebe říkám, že zdraví občanů je pro mě důležitější,“ zesiloval hlas Fiala. Připustil by existenci kamenných kasin za městem.

Další hosté Fialovi okamžitě oponovali, že by se rádi zřekli příjmů z hazardu, ale absolutní zákaz hazardu stejně nepovede k tomu, že zmizí. Podle hostů má smysl působit preventivně především na středních školách, aby hazardu nepropadali stále noví hráči, ale absolutní zákaz nikam nevede.

Ministr má živnostníky za parazity, varoval Sršeň

Ve druhé polovině pořadu se hosté věnovali otázce, jak zastavit odliv mladých lidí z kraje. Slavotínek volal po spuštění jakých start-upů pro mladé lidi, kteří se rozhodnou zůstat v Olomouckém kraji a podnikat zde. Prostředky na tyto start-upy by bylo možné získat např. z prodeje nemovitého majetku. Udržet mladé lidi v kraji považuje Slavotínek za zásadní. „Když tu někdo začne podnikat, tak tu pravděpodobně založí i rodinu a pak už se mu z kraje hůř odchází,“ předestřel svůj pohled.

Radim Sršeň přidal téma podpory malého a středního podnikání. „Já jsem šokován, že ministr financí v této zemi má za to, že živnostníci jsou parazité,“ kroutil hlavou politik. Prý zná podnikatele s malými obchůdky, kteří jsou připraveni kvůli EET skončit. Namísto EET bychom měli zavádět vysokorychlostní internet, protože podnikání s pomocí internetu se velmi rozvíjí.

Babišův Košta okamžitě kontroval, že EET má pomoci přispět k lepšímu výběru daní. Totéž platí o kontrolních hlášeních na výběr DPH. V tu chvíli se ozvala Jitka Chalánková, která poukázala na to, že dopady kontrolního hlášení jsou prozatím sporné. Fiala okamžitě dodal, že se stát dnes k živnostníkům chová nepřátelsky.

Pak se hosté vrátili k tématu udržení mladých lidí v kraji, Černý podotkl, že v Olomouckém kraji chybí technická škola. Ve studiu zaznělo také doporučení na podporu učňovského školství skrze krajská stipendia. Košta před kamerami otevřel téma zaměstnávání hendikepovaných. Občanský demokrat Horák udeřil na úřady práce. Neslyšel prý snad o jediném případu, ve kterém by Úřad práce ČR pomohl nastartovat podnikání, a to je velký problém. Zemánek mu úder okamžitě vrátil. Podle jeho názoru úřady práce zdevastoval exministr Jaromír Drábek. Nesmíme prý také zapomínat, že mnozí lidé zaregistrovaní na úřadech práce ve skutečnosti pracovat nechtějí.

Fiala dal sociálnímu demokratovi za pravdu. „Těch sociálních dávek je tolik, že lidé nechtějí pracovat za minimální mzdu,“ přisadil si Fiala. Dokonce ani úředníci ministerstva práce a sociálních věcí údajně nevědí, jaké všechny dávky v Česku existují. Vědí to jen ti profesionální žadatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…