Žádné závažné pochybení. Fakultní nemocnice Plzeň prošla kontrolou ministerstva

31.01.2019 17:07

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch po nástupu do funkce přislíbil, že zkontroluje hospodaření fakultních nemocnic. A jak slíbil, tak také činí. Podrobil kontrole i Fakultní nemocnici Plzeň. A takhle to dopadlo...

Žádné závažné pochybení. Fakultní nemocnice Plzeň prošla kontrolou ministerstva
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví provedlo kontrolu ve FN Plzeň. A podle všeho dopadla dobře. Nemocnice, která ročně ošetří asi milion pacientů, hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. Největší náklady tvoří mzdové prostředky. Server Prvnízprávy.cz upozorňuje, že na platy nemocnice vydává 2,613 miliardy.

Ředitel nemocnice MUDr. Václav Šimánek prozradil, že největší zdravotnické zařízení na západě Čech prochází celou řadou kontrol. O hospodaření instituce se zajímalo i Ministerstvo financí ČR a Nejvyšší kontrolní úřad.

„I v tomto případě kontroloři identifikovali pouze dílčí nesystémové nedostatky vesměs formálního charakteru, a naopak potvrdili efektivní využití outsourcingu i nákladné zdravotnické techniky (PET/CT, PET/MR). Poslední ukončená kontrola probíhala od října 2018 do prosince 2018 a šlo o kontrolu provedenou kontrolním odborem MZ ČR. Jejím předmětem byly oblasti již kontrolované v minulosti ze strany MF ČR i NKÚ, navíc s důrazem na aktuální problematiku vybraných smluvních vztahů a veřejných zakázek, kontrolované období 2016–2018 a ani tato kontrola nenalezla žádné závažné pochybení, pouze pojmenovala drobné formální nedostatky,“ uvedl pan ředitel.

Ministerstvo se prý zajímalo především o veřejné zakázky, hospodaření s majetkem státu, o využívání služebních vozidel a tak podobně.

„Všechny provedené kontroly ve FN Plzeň potvrdily fakt, že nemocnice je dlouhodobě správně a efektivně řízena, což se pozitivně odráží na její dobré ekonomické situaci. Máme dobře nastavené procesy, které jsou odolné vůči personálním změnám. Dlouhodobé zkušenosti týmů s minimální fluktuací jsou velkou devizou. Jedním z pilířů našeho finančního zdraví jsou oblasti nákupů a elektronické aukce. Tímto způsobem nakupujeme komodity v řádu několika miliard ročně a byli jsme jedněmi z prvních ve zdravotnictví, kteří se do elektronických aukcí v takovém rozsahu pustili. Aktivně předáváme naše zkušenosti na mnohých odborných fórech, jsme často zváni k předávání zkušeností pro státní i jiné organizace v problematice zadávání veřejných zakázek,“ dodal ředitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…