Žádný brexit nakonec nebude, myslí si Cyril Svoboda. Pořád je šance vzít zpátečku...

11.04.2019 21:46

Brexit se odkládá nejdéle o půl roku do konce října, do té doby musejí Britové říct, co chtějí – odejít s dohodou, odejít bez ní, nebo zůstat. O tom, jestli má půlrok navíc skutečně smysl, ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 promluvil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Žádný brexit nakonec nebude, myslí si Cyril Svoboda. Pořád je šance vzít zpátečku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Exministr zahraničí Cyril Svoboda ještě před časem odhadoval, že žádný brexit nebude, a jeho názor i dnes zůstává stejný. „Stále si to myslím. Britové pořád neodcházejí, ale pořád v Unii jsou,“ zdůraznil.

„Představme si, že Britové odsouhlasí dohodu, kterou vyjednala Mayová. Potom řeknou Britové poslancům, proč to nevěděli v květnu, nebo v dubnu. Nebo odhlasují tvrdý brexit a občané se budou zase ptát, proč to nevěděli před několika měsíci,“ řekl s tím, že to, že budou volby do Evropského parlamentu, zcela jistě něco změní.

„Buď budou nové volby v Británii, nebo se najde cesta, že Británie zůstane v Unii, ta cesta je, že najde odvahu stáhnout ten článek 50, chce to jen tu odvahu,“ zdůraznil Svoboda, který však neví, kdo by tu odvahu mohl skutečně v Británii najít. „Zatím tam takového člověka nevidím. Rozhodlo se sice v referendu, ústavně to bylo ale doporučující referendum, o stejné otázce o odchodu Británie parlament hlasoval čtyřikrát.“

„Parlament si dokonce usnesením na sebe převzal některé pravomoci vlády. Tam se stalo mnoho zásadních prvků, které ústavní systém nepsané ústavy Velké Británie neznal,“ připomněl exministr. „Pořád si myslím, že je šance vzít zpátečku,“ je přesvědčen.

Nyní jsme v situaci, kde je půlroční odklad brexitu do konce října. Podle Svobody je dobře, že Evropská unie opět vyšla Británii vstříc a dala další termín. „Je to velmi správné, co udělala Unie, protože dala odklad do formování nové Komise. Řekla Britům: Zvolí se britští poslanci, budou v Evropském parlamentu, ale do sestavení, tedy října tohoto roku, se musí Británie definitivně rozhodnout,“ uvedl.

Co předvedla za této situce Unie, je podle Svobody fantastické. „Dala Britům jasně najevo, že si to musejí rozhodnout oni a že nic nového už vyjednávat nebudou. Tedy právně se nezmění nic,“ upřesnil Svoboda, který tak soudí i z dnešního vyjádření předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Na otázku, jestli tento odklad neměl být něčím podmíněn, například referendem nebo britskými volbami, Svoboda odpověděl, že to by pak znamenalo, že by podmínka byla taková, že by se muselo sáhnout do smlouvy a začít něco nového vyjednávat.

Zopakoval, že Unie zaujala správný postoj, když Británii řekla, že má ještě čas najít odvahu k tomu konečnému řešení, tedy buď odejdou Britové bez dohody, nebo s dohodou, či zůstanou. „Pořád si myslím, že to směřuje k tomu zůstat. Možná se můj názor ukáže jako mylný, ale stále jsem o tom přesvědčen,“ podotkl znovu Svoboda.

Následně poznamenal, že jsme alespoň prošli velkou zkušeností, kterou celé Evropě brexit dal. „Ukázal nám, co to znamená referendum – že důsledky lidé pochopili, až se to začalo realizovat, až teď vědí, co to brexit je. Druhé velmi vážné poučení je, že odchod z Unie není vůbec jednoduchá záležitost, je tu zavedení hranic, cel a podobně. A třetí poučení je, že vystoupit z EU znamená poškodit především sebe,“ řekl Svoboda, který si myslí, že až bude Británie vyjednávat nové dohody, tak to nebude tak lehké, jak se říká.

„Británie má jistě svou váhu, ale Evropská unie jako celek má ve vyjednávání váhu mnohem větší. Tedy dohoda s Čínou, Ruskem, Indií, USA, zde má Unie větší váhu, než jedna – byť významná – země v Evropě,“ řekl.

Na novou velkou obchodní dohodu s Británií se minimálně těší americký prezident Donald Trump, který také říká, že Evropská unie je velmi brutální při obchodních jednáních s Amerikou a velmi tvrdá na Británii. Svoboda na to poznamenal, že je jasné, co je zde cílem šéfa Bílého domu. „Trump je nespokojen, protože nechce sevřenou Evropu, která drží pohromadě. Pro něj je lepší Evropa rozdělená a rozhádaná,“ dodal Svoboda s tím, že když se Trump zlobí na Unii za to, jak jedná s Británií, tak se spíš „jen tak zlobí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…