Žádný oligarcha, spíš překvapivě šikovný politik. Opravdu nemá zapotřebí drancovat rozpočty, shodují se experti

04.10.2014 14:51

POLITOLOGOVÉ Jde si do politiky ochránit své podnikatelské zájmy a zajistit příliv dotací do svého zemědělsko-potravinářského komplexu, podezřívali mnozí jednoho z největších českých boháčů, miliardáře Andreje Babiše.

Žádný oligarcha, spíš překvapivě šikovný politik. Opravdu nemá zapotřebí drancovat rozpočty, shodují se experti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš přijel podpořit kandidáty hnutí ANO do Ostravy

Není divu, protože majitel Agrofertu, který startoval své podnikání díky kontaktům z komunistické éry a proslul úzkými vazbami na politiky i v uplynulých letech, založil své hnutí na kritice chování politiků, na ujišťování, že nevstoupí do politiky a netouží po funkcích, aby si pak řekl o nejdůležitější post ve vládě - ministra financí - a snažil se ovládnout řízení celého státu stejně jako svých téměř dvou set firem. A nenechal přitom nic náhodě. Část médií, která mají být hlídacím psem demokracie, si koupil, takže o jeho střetu zájmů se píše víc v zahraničí, než doma.

Na to, jak se podezření spojená se vstupem Andreje Babiše do politiky po roce od předčasných sněmovních voleb potvrdila, nebo zda naopak prokázal, že jeho důvody byly skutečně čistě nesobecké, tedy že chce dokázat, že stát lze řídit jako firmu, aby fungoval efektivně, se ParlamentníListy.cz zeptaly politologů.

Nikdo nepřinesl jasné důkazy, že by svého postavení zneužíval

Všichni experti se shodují, což ostatně potvrzují i průzkumy veřejného mínění, že Andrej Babiš je úspěšný politik. „Nepochybné je, že předseda hnutí ANO je šikovný manažer. A nezdá se mi, že podezření, o nichž se mluvilo, by byla potvrzována. I když se mluví o jeho střetu zájmů, nikdo nepřinesl jasné důkazy, že by toho zneužíval,“ řekl politolog Rudolf Kučera, že zatím žádné výhrady k Andreji Babišovi jako ministru financí nemá. „Mám pocit, že to, co slíbil, také dělá. Řekl, že zvýší daňové odvody, zamezí daňovým únikům, a dělá to. Hodně se tu změnilo, ale musíme počkat na razantnější změny,“ dodal. Uznává, že v situaci, kdy je ekonomika na vzestupu, má ministr financí k dispozici víc peněz než minulé vlády v době hospodářské krize. „Je třeba ocenit to, že se finanční situace dobře vyvijí, jednak díky tomu, že je ekonomika na vestupu, ale i díky tomu, že se tu lépe hospodaří,“ je přesvědčen Kučera.

Zásadní změny neudělal, chová se rozhazovačně a blahovolně

Jiný názor má politolog Jan Kubáček. „Pravda je někde uprostřed. Ke znásilnění politické moci nedošlo, ale ukazuje se, že možnosti, které skýtá Ministerstvo financí a jeho hodnostářsky, šéfovsky organizovaná a řízená strana, Andrej Babiš využívá,“ konstatoval. Zásadní změny, které Babiš sliboval, jako předělání politického stylu, rychlejší rozhodování, efektivnější propodnikatelské prostředí, se podle politologa prostě nedějí. „Mám z něj pocit jako z Václava Klause, zejména jeho druhé vlády, ve které byl premiérem. Kdy také mluvil o reformách, zásadních změnách, o tom, jak moc je pravicový, ale fakticky se choval sociálně a hlavně nereformě,“ přirovnává politolog Andreje Babiše k Václavu Klausovi a době, kdy po jeho vládnutí zůstal státní bankovní systém, nefunkční zdravotnictví i demotivační sociální systém, který dodnes není dořešen.

„Tohle je velmi podobné,“ potvrzuje Jan Kubáček, že nemá pocit, že by tu bylo už funkčnější podnikatelské prostředí, že by se viditelně omezovala šedá ekonomika, že by se dbalo na to, aby se státní peníze investovaly ryze efektivně a rozumně, natož aby se strukturálně proměnila skladba státního rozpočtu. „Naopak se ukazuje, že to, co přišlo s růstem a s tím, že živnostníci zaplatili víc na daních, se okamžitě přeposlalo do výdajů. Někde oprávněně, někde ryze provozně, aniž by to přineslo vyšší efekt v nějakém výkonu nebo ekonomičtějším fungování státu,“ upozorňuje. Proto má pocit, že Babiš jede na vlně oblíbenosti politika, který je štědrý, který o nepopulárních věcech mluví, ale přitom se chová jen rozhazovačně a blahovolně.

Důvodem může být supervolební období

Ale důvod toho, že ke slibovaným změnám zatím nedochází, může být podle Jana Kubáčka také v tom, že jsme v supervolebním období, po eurovolbách, které se uskutečnily letos na jaře, přicházejí nyní komunální a senátní volby. „Babiš chce své hnutí co nejvíc rozšířit, vytvořit co nejvíce lidové, středové hnutí, které v zásadě uspokojí každého, takže tomu také své úsilí uzpůsobil,“ míní. Teď budou následovat dva roky klidu, takže bude na případné změny vhodnější klima.

Problém je v řízení hnutí ANO, které je spíš fanklubem Andreje Babiše

Pokud jde o obavy, že Andreji Babišovy jde pouze o zajištění dotací pro své firmy nebo jiné materiální zisky, politolog Jan Bureš upozorňuje, že šéf hnutí ANO není hloupý a dává si pozor, aby žádné takové podezření na veřejnost nevyplavalo. „Nezaznamenal jsem informaci, že by měl zneužít svého postavení. Ale ani jsem to nečekal. Problém spíš vidím v tom, jak je řízena jeho strana. Je to dost neprůhledné, zdá se, že tam rozhoduje jen on sám nebo s nejbližším okruhem spolupracovníků,“ prohlásil. Ale dá se to prý pochopit, protože hnutí ANO vzniklo jako určitý fanklub Andreje Babiše, proto je obtížné nějak nechat rozvinout stranu jako svébytnou organizaci. Na komunálních volbách se ukáže, do jaké míry je strana soudržná.

„Nemá vyprofilovanou ideologii, to znamená, že tam mohou být lidé s velmi vzdálenými představami o politice a cílech. Ty cíle se mohou vždycky přizpůsobovat realitě. Je to strana velmi pragmatická, ale to není žádná novinka. Takových stran vzniká spousta, nejen u nás, ale i v jiných zemích. Zdá se, že voličům to vyhovuje, protože tradiční politické strany nebyly schopny přesvědčit, že nebyly rizikem z hlediska korupčního jednání,“ vysvětlil Jan Bureš, co nakonec Babiše vyneslo do nejvyšších pater politiky.

Podnikání mu přináší velkou výhodu: nadhled a odstup od profese politika

Nezalíbilo se Andreji Babišovi v politice, i když dlouho tvrdil, že politikem být nechce, a i po roce ve vrcholné politice říká, že jím není? „To je póza, kdy se vymezil vůči stávajícím politikům,“ míní politolog Bureš. Někdy se může dokonce zdát, že si Babiš moc, kterou mu dává podpora velké části voličů i funkce vicepremiéra a ministra financí, doslova užívá. „Má k tomu velkopodnikatelský přístup: zkusím to, může to být dobrá forma realizace, dobrá forma zábavy, uvidím, jak to půjde. A když to nevyjde, nic to pro něj neznamená,“ ukazuje Jan Bureš, že majitel Agrofertu oproti politikům má jednu velkou výhodu: není existenčně závislý na volebních výsledcích. „Ví, že když se mu nebude dařit jako politikovi, prostě odejde a bude si dál podnikat. A to mu dává jistou míru nadhledu a určitého odstupu od té profese, může být méně konformní v postojích, názorech i výrocích, což politiky dráždí,“ dodává.

Podle Bureše se necítí šéf hnutí ANO v politice přirozeně

Politolog Bureš přiznává, že mu není jasné, jestli miliardář sám ví, co vlastně chce. „Mně se zdá, že se dal strhnout do politiky, ale že se tam necítí dobře. Něco jiného je, když si dělá selfie s francouzským prezidentem, je to určitá prestiž, že se pohybuje v nejvyšších patrech světové politiky, ale někdy mám pocit, že ho to v politice nebaví, že je neustále překvapován, jak to tam funguje. Dokonce si nejsem jist, jestli si neříká, proč do toho šel,“ přemýšlí politolog o současných pocitech člověka, který je zvyklý sám rozhodovat nejen v byznyse, ale i ve své straně jednoho muže. Ale v politice omezují uskutečňování jeho záměrů koaliční partneři a opozice. „On to nedá najevo, je zvyklý z byznysu se gumově přetvařovat tak, aby vždycky vypadal jako vítěz,“ je přesvědčen Bureš, že Babiš nepřizná vlastní selhání. Ale v tomto prostředí se prý necítí přirozeně.

Nechal se přemluvit svým okolím

Proč tedy vlastně Andrej Babiš do politiky šel? Byl popudem altruismus bohatého člověka a jeho snaha napravit škody způsobené nezodpovědnými a zlovolnými politiky, nebo si chce prostě jen dokázat, že stejně jako v byznysu uspěje i v politice? „Nevím, jestli je takový altruista, že by mu šlo o to, aby zracionalizoval správu země a odboural korupci a nesmyslné utrácení peněz ze státního rozpočtu. Asi tam něco takového hrálo roli, protože jako podnikatel ve velkém byznysu přicházel do styku se státními úřady a viděl, jak to na nich funguje,“ říká politolog Jan Bureš. Ale pochybuje, že by měl Babiš sám motivaci jít stát zachraňovat. Spíš se podle něj nechal přemluvit lidmi ze svého okolí, a když měl podporu voličů, musel jít do toho naplno.

Nic neztratí, když odejde z politiky, jen zklame část voličů

„Myslím, že to bylo složitější, že se nechal nasoukat do politiky lidmi kolem něj, kteří na něj vsadili a přesvědčili ho, aby do toho šel. Byla tu poptávka po nových stranách. Věci veřejné a Úsvit neuspěly, dokonce ani TOP 09 neuspěla, nebo jen částečně, protože se z ní stala standardní strana, kde politici říkají fráze a kde se také zapletli do různých skandálů,“ zdůvodnil Bureš. Andrej Babiš podle něj zakládal hnutí ANO původně jako Alianci nespokojených občanů, ale zřejmě tím, že do něj nalil hodně peněz, podařilo se mu upoutat pozornost médií a potom i veřejnosti. „A když už byl vlak rozjetý, ANO fungovalo, kritizovalo korupci a neschopnost řídit zemi racionálně, ukázalo se to jako téma, které veřejnost zaujalo. A pak už dostávalo hlasy,“ popisuje politolog vzestup Babišova hnutí, kterým podle něj byli sami aktéři překvapeni. „Babiš má dobrou pozici, může kdykoli odejít z politiky, nic neztratí, jen zklame část voličů. Nebo může pokračovat a prahnout po ještě vyšší moci, vyšších funkcích, protože se mu zatím styl politiky a rétorika, kterou předvádí, vyplácí. Voliči na to slyší,“ doplňuje Bureš dobré vyhlídky šéfa hnutí ANO.

Všechno, co souvisí s odleskem moci, ho baví a láká

Ale politolog Jan Kubáček je přesvědčen, že se Andrej Babiš cítí v politice jako ryba ve vodě, takže nemá žádný důvod se jí v nejbližší době vzdát. „Bezesporu je na něm znát, že všechno, co souvisí s veřejnou funkcí, veřejným renomé, odleskem moci, ho láká a baví. Vychutnává si to, marketingově to využívá, to je vidět u všech setkání, masových mítinků, zahraničních kontaktů,“ poukazuje na chování vicepremiéra a ministra financí a jeho neustálé zdůrazňování, že je výjimkou mezi ostatními politiky.

„Na jedné straně se vyděluje, ale přitom participování na tom systému ovládá velmi dobře. Je vidět, že mu zůstalo to nejcharakterističtější, že byl velmi mazaný lobbista, že dokázal spojovat nespojitelné. I nespojitelné partnery. Že i když je bohatý a úspěšný, dokáže velmi umně ovládat lidový slovník a vystupovat jako klasický plebejec, kroky mění podle potřeb a nálad,“ konstatuje Jan Kubáček, že Andrej Babiš je stratég, který moc nedělá chyby. „A taky vůči soupeřům fázuje a kombinuje, naučil se i pověstné koaliční dloubance, to ovládá velmi zručně,“ upozornil politolog na časté slovní útoky především na sociální demokracii a jejího šéfa Bohuslava Sobotku.

Nedostatky změnil v přednosti

I politický analytik Jan Bureš potvrzuje, že ze svých nedostatků učinil Babiš přednosti. „Jeho českoslovenština mu pozitivně pomáhá, pro voliče je to něco jiného, když slyší jinou řeč, může v tom fungovat i nostalgie po Československu,“ připustil. Babiš není rétorem, který umí přednášet dlouhé projevy, ale je schopen poměrně jasně, výstižně říci, co chce a co si myslí. „Jeho výhodou je, že mluví v krátkých větách, ale o to výstižnějších. A nebojí se sáhnout k jadrné řeči, kterou profesionální politici téměř odbourali, a tím je bližší voličům. Když řekne, že politici tady za dvacet let pohnojili, co mohli, lidé ocení, že to někdo řekne veřejně naprosto otevřeně,“ tvrdí politolog a dodává, že ministr financí je schopen i poměrně vtipně zareagovat a vtipně napadnout ostatní politiky. Prostě rétorický styl, který by odborníci označili spíš za primitivní, Babišovi u jisté části voličů pomáhá.

V Evropě bude politik v tak velkém střetu zájmů vždycky rarita

Méně vstřícně přijímá kontroverzní střet zájmů mezi byznysem, politikou a vlastnictvím médií v případě jednoho z nejvyšších ústavních činitelů vyspělá Evropa. „Babiš bude vždycky rarita. Když byl u moci Berlusconi, všichni v Evropě říkali, že je to nestandardní, ale je to charakteristické pro Itálii a daří se mu. Tohle bude velmi podobné. Všichni budou říkat, že je to nestandardní, ale je to typické pro postkomunistickou zemi, daří se mu,“ prohlásil Jan Kubáček. Ale nesmí se prý Babiš dostat do takové skandální podoby, do burlesky sama sebe, jako se to stalo Berlusconimu v poslední fázi jeho vládnutí. „Dokud se Babišovi bude dařit, budou ho zahraniční partneři respektovat a ctít, i když v neutrálním tónu,“ je přesvědčen politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…