Žádný takový slib nepadl. Docent Klavec k Ukrajině a nebezpečí z Ruska

20.07.2022 22:02 | Rozhovor

Ani salvové rakety HIMARS nemusejí znamenat zlom ve válce, která může sklouznout k dlouhodobému opotřebovávacímu konfliktu. Rusové disponují více zdroji než Ukrajina, navíc se zdá, že země západní Evropy už pomalu odklánějí Ukrajinu na druhou kolej. Podle historika a bezpečnostního analytika docenta Jozefa Klavce má navíc Putin podle všech indicií v Rusku stále velmi pevnou pozici.

Žádný takový slib nepadl. Docent Klavec k Ukrajině a nebezpečí z Ruska
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Salvové raketomety HIMARS mají být přelomovou zbraní války. Hovoří o tom alespoň Ukrajinci, a to mají k dispozici „pouze“ rakety s doletem několika desítek kilometrů. Očekávají prý přitom dodávky těch nejvýkonnějších s dostřelem až 300 kilometrů. Ty by mohly zasáhnout Rusko hluboko na jeho území. Jde skutečně o klíčový zvrat a nástroj, který přinutí Putina k rozumu?

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
Bylo by nepochybně příjemné tomu uvěřit, ale stále si musíme uvědomit, že ve hře jsou jaderné braně, kterých má Rusko největší arzenál na světě. Z Kaliningradu jsou namířeny rakety prakticky na všechna velká evropská hlavní města, takže Putin by klidně mohl říci (pokud by se nechtěl pouštět na tenký led atomové hrozby): když vy zasáhnete naše cíle v Rusku, my odpálíme střely z Kaliningradské oblasti. Ostatně na všechny tyto střely je možné kdykoliv připevnit i jaderné hlavice.

Ty rakety tam v každém případě jsou, některé už prý dokonce byly odpáleny na území Ukrajiny (údajně šlo o hlavice s nemateriální explozí); jsou to balistické rakety, které mohou být použity i pro odpálení jaderných hlavic, stačilo by tyto rakety Iskander přezbrojit a znamenalo by to skutečně zásadní, vrcholné nebezpečí pro Evropu.

Ruští představitelé se ale v kontextu nástupu nových zbraní nechovají tak, že by drželi všechny trumfy v rukávu.

To je pravda, zatím je to ta klasická ruská rétorika, na jakou jsme si už během posledních měsíců zvykli, plná urážek a hlavně vyhrožování. A je jasné, že Rusko se proti tomuto typu zbraní zatím nedokáže účinně bránit.

Ale chci jenom upozornit, že Spojené státy, které střelou disponují, zatím žádný slib o dalších dodávkách těch dalekonosných střel Ukrajině oficiálně nedaly. Na začátku června prezident Joe Biden hovořil naopak o tom, že poskytnou raketomety HIMARS Kyjevu, ale střely s dlouhým doletem ne. Takže uvidíme, zda došlo v americké strategii k nějakému zásadnějšímu zvratu.

„Rusko má velké potíže. Nevede konvenční válku, snaží se vytvářet psychologický tlak,“ okomentoval šéf britské armády Radakin současnou ruskou strategii mohutného ostřelování prakticky všeho. „Rusko už válku prohrálo,“ dodal. Není to předčasné hodnocení, nebo je to jen druh propagandy?

Pokud bychom vzali jako bernou minci původní ruské cíle a také způsob, jakým jich chtěli Rusové dosáhnout, tak by to bylo určitě pravdivé prohlášení, na druhé straně Rusko, které nevede konvenční válku, může být ještě nebezpečnější!

Šéf britské armády Radakin dále jako „zbožné přání“ odmítl spekulace o tom, že ruský prezident Vladimir Putin je ve špatném zdravotním stavu nebo že by na něj mohl být spáchán atentát. „Jako vojenští profesionálové vidíme poměrně stabilní režim v Rusku,“ řekl. „Prezident Putin zvládl potlačit jakoukoliv opozici, vidíme aparát, který je mu oddaný, a nikdo v ruském vedení nemá motivaci se Putinovi postavit.“ Souhlasíte s jeho slovy?

Věřím, že britské tajné služby o tom mají mnohem lepší informace, kterých my se zde musíme jenom domýšlet. Ale i relativně nezávislé agentury tvrdí, že veřejné mínění v Rusku je Putinovi stále velmi nakloněno.

Schyluje se k dlouhodobé opotřebovávací válce?

Obávám se, že ano. Ruská federace má totiž přes všechny skeptické hlasy ze Západu větší zásobárnu lidských zdrojů než Ukrajina, i když té pomáhají i dobrovolníci, ale přímá vojenská podpora – tu si zatím NATO nedovolilo. Rusko má i dostatečné nerostné bohatství včetně průmyslových aglomerací, kde ho může zpracovávat, takže je do jisté míry soběstačné, ale Ukrajina bude odkázaná na pomoc Západu.

Případná mírová jednání jsou předmětem sporu mezi těmi, kteří říkají, že mír může být smluven jen tehdy, pokud se Rusko stáhne zcela zpět za své oficiální hranice. Proti tomu je druhá strana – jmenovitě hlasy ze zemí západní Evropy, kde si realisticky uvědomují, že Rusové se dobytého území zkrátka nevzdají, takže je potřeba volit kompromis. Který z těch názorů je vám blíže?

Samozřejmě je mi jako člověku nejblíže zadržet Rusy za každou cenu, jde o princip samotného mezinárodního práva, ale máte pravdu, že bude velmi těžké vyhánět je z dobytého území. Natož například požadovat i navrácení Krymu. To si nedokážu představit. Obávám se, že kompromisy budou nutně zapotřebí.

Konflikt na Ukrajině pomalu ustupuje do pozadí politického i veřejného zájmu, zejména v západní Evropě. Nehrozí, že Západ Ukrajinu nakonec opustí, že ho ta pomoc začne až příliš zatěžovat a vyčerpávat, takže raději obětuje část ukrajinského území výměnou za ekonomické jistoty?

Rozumím tomu, že by se Západu líbila nějaká „čistě“ a jasně odehraná válka, která by skončila, dejme tomu, rozdělením Ukrajiny. Ale Západ si dost dobře neuvědomuje, jaké by to bylo riziko, protože ta myšlenka obnovy Sovětského svazu, nebo alespoň jeho části, ta tam je a bude stále. Bylo by tedy jenom otázkou času, kdy se Rusové rozhodnou a pošlou armádu dobývat například země střední a východní Evropy, Moldavsko nebo pobaltské státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…