Žádný zaplacený kompars. Babiš s jeho minulostí bude vykládat o demokracii?Jiří Drahoš na síti zaútočil na premiéra

16.09.2018 11:33

Proti premiéru Babišovi se ozval senátní kandidát z Prahy 4 Jiří Drahoš. Tomu se nelíbí „nehumánní výroky“ o syrských uprchlících a také Babišova slova o zaplacených demonstrantech. Drahoš prý mezi těmito lidmi byl a je si jist, že zaplaceni nebyli, ale že jsou to lidé, které uráží, když jim o demokracii káže člověk s tak pochybnou minulostí, jako má premiér.

Žádný zaplacený kompars. Babiš s jeho minulostí bude vykládat o demokracii?Jiří Drahoš na síti zaútočil na premiéra
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo odmítl přijímání „syrských sirotků“. Souvisí to prý s jeho starším výrokem, že nepřijmeme „ani jednoho migranta“. „Máme sirotky i u nás, musíme je připravit na vstup do života. Já se chci starat o české občany,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Vyvolal tím značnou vlnu kritiky, opoziční poslanec Jan Farský ho nazval ubožákem, protestoval i ministr zahraničí Jan Hamáček. Na Facebooku se v neděli ozval i Jiří Drahoš, který se po neúspěchu v prezidentské volbě naplno vrhl do senátní kampaně na Praze 4. Ten Babišovy výroky označil za „nehumánní“.

Ještě více ale prý Drahoše pobouřila jiná část rozhovoru. Ta, ve které premiér hovořil o protestech proti své vládě. „Přece, pane redaktore, nejste tak hloupý, abyste nevěděl, že to jsou stále titíž pískající profesionální demonstranti, co se přemisťují. Stačí se podívat na fotografie. Byli před Čapím hnízdem, když jsem se ženil, pískali před Sněmovnou, při pietě před rozhlasem a přijeli pískat i do Berlína,“ řekl v rozhovoru premiér.

Jiří Drahoš označil Babišova slova za „snahu udělat ze stokrát opakované lži pravdu“. „Na pietě u budovy rozhlasu jsem byl také a na vlastní oči viděl, jak na něj pískala i řada pamětníků událostí ze srpna 1968,“ oponoval osobním svědectvím.

Lidé se podle Drahoše zjevně nesmířili s tím, že o boji za demokracii hovoří na slavnostních příležitostech člověk s takovou minulostí, jako má Andrej Babiš.

„To je tak těžké, pane premiére, přiznat si pravdu a neschovávat se za pohádky o placených demonstrantech?“ ptá se Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…