Záhadní dárci Věcí veřejných se schovávají v Panamě

31.03.2012 8:43

Přestože program Věcí veřejných zahrnuje mimo jiné zrušení anonymních akcií, hned dva velcí sponzoři VV jsou za anonymní akcie ukryti. Podle informací deníku Právo jedna z těchto společností má navíc sídlo v Panamě, která patří mezi země, kde lze identitu nejsnáze utajit.

Záhadní dárci Věcí veřejných se schovávají v Panamě
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Zrušení akcií na doručitele přitom patřilo mezi ústřední body předvolební kampaně Véčkařů. 

Strana dostala v minulém roce šest miliónů korun od dvou velkých sponzorů. Obě tyto společnosti mají podle obchodního rejstříku stejné sídlo - adresa v domě u pražského Muzea.

Firma Kastelis, a. s. darovala VV 3,5 miliónu Kč. Společnost patří firmě Tribunus Plebis, a. s.. Jejím jediným akcionářem je pak společnost LBE International Business and Marketing Advising ze sídlem v Panamě.

Tribunus Plebis se zabývá obchodem s realitami. Přes členy jeho představenstva, dozorčí rady a společnosti, které vlastní, má vazby na množství různých subjektů na českém trhu.

Nejštědřejší a zároveň nejtajemnější dárci

Deník Právo píše, že další velký sponzor Věcí veřejných, Malepar, s. r. o., dal straně 2,68 miliónů korun. Firma obchoduje s internetovou reklamou a aplikacemi. Patří společnosti Digital Investment, a. s., a jejího vlastníka rovněž nelze zjistit kvůli anonymním akciím.

Kontakt nelze najít ani na firmu Dennon Consulting, která byla nejštědřejším dárcem Věcí veřejných. Straně v minulém roce darovala 6,4 miliónu korun. Z informací v obchodním rejstříku vyplývá, že společnost vlastní Alexander Kvajko, který má bydliště uvedeno v izraelském městě Ašdod.

Výčet sponzorů VV zahrnuje finanční zpráva, která má být zveřejněna v pondělí.

Na žádost Práva tři největší sponzory Véček dodal v předstihu poslanec Michal Babák. Strana dostala za rok 2011 sponzorské dary v celkové výši 38,5 miliónu korun.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro Právo uvedl, že informace o anonymních vlastnících dárců jsou podezřelé. Situaci podle jeho slov vyřeší nový zákon, který bude založen na otevřenosti a tvrdých postizích. „Připomíná mi to skandály s financováním ODS z 90. let. Mělo by se předpokládat, že jde o černé financování a má za cíl skrýt skutečného původce či sponzora. Strana by v takovém případě měla částku vrátit nebo odvést na charitativní účel,“ řekl deníku Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…