Zahnívání a zhnusení. Toto očekávají nesněmovní strany od nového roku

05.01.2013 15:29

Co přinese nového rok 2013 na politické scéně? Marast, zhnusení, zahnívání. Takové odpovědi zazněly v pořadu Politické spektrum na ČT z úst Pavly Brady, místopředsedkyně Strany zelených, Pavla Svobody, místopředsedy KDU-ČSL, a Josefa Baxy, místopředsedy SPOZ.

Zahnívání a zhnusení. Toto očekávají nesněmovní strany od nového roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

 

„Nepředpokládám, že se situace každodenního života nějak zlepší. Bohužel,“ přiznala hned v úvodu pořadu svou nedůvěru v lepší budoucnost Brady. Zřejmě se podle ní i dále bude zvyšovat počet nezaměstnaných, což je dle jejích slov jeden z nejvážnějších problémů naší společnosti.

A v těsném závěsu za nezaměstnaností nejvíce sužuje veřejnost korupce, přičemž vláda podle ní nevyvíjí dostatek iniciativy pro její vymýcení. „Politici nemají zájem dlouhodobě korupci řešit, protože jim to vlastně vyhovuje,“ míní. Postoj vlády kritizuje i vzhledem k probíhající ekonomické krizi. „Zatímco Číňané řešili nedostatek a hlad budováním Velké čínské zdi, naše vláda se chce proškrtat do recese,“ uvedla Brady s rozhořčením.

Vláda bude u moci až do úplného zhnusení

Optimismus neproudí v žilách ani Pavlu Svobodovi, místopředsedovi KDU-ČSL.  „Pokud se nestane zázrak, tak nás čeká rok bez sněmovních voleb. A vláda bude pokračovat ve svém vládnutí, které způsobilo znechucení občanů politikou,“ povzdechl. Předčasné volby jsou podle jeho názoru bohužel málo realistické.

Kritikou na adresu vlády nešetřil. „Tato vláda není vládou proti korupci, za jakou se vydává. Ministři, kteří odešli kvůli korupci, to jen dokazují,“ podotkl. Velmi ho pobouřil také fakt, že vládu mohl podpořit Roman Pekárek – muž trestně stíhaný za korupci. „Co chcete víc jako důkaz, že tato vláda dovládne až do úplného zhnusení?“ ptal se.

Prezident se snad stane kotvou

V přežití vlády věří i Josef Baxa, místopředseda SPOZ, ač nerad. „Kapři si rybník nevypustí a poslance vyžene z lavic jen čert se železným koštětem,“ poznamenal. Nadcházející rok 2013 se podle něj ponese ve znamení stále většího zahnívání a zakalování vody v onom pomyslném rybníku. A jedině občané mohou ve sněmovních volbách v příštím roce rozhodnout, zda se vypustí, či nikoliv.

Baxa ale vnímá i jisté pozitivní záchvěvy, prvním z nich je skutečnost, že tato vláda má již polovinu vládního období za sebou. Tu druhou představuje historicky první přímá volba prezidenta v české republice. „Prezident by mohl vytvořit kotvu politického dění, která by odolávala všem nepříznivým větrům a udávala směr,“ vyjádřil svou naději.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

10:30 Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

Zdá se, že Alexandr Vondra, lídr koalice SPOLU pro nadcházející Evropské volby, šlápl, obrazně řečen…