Zahraniční noviny o Rathovi: Největší skandál od sametové revoluce?

19.05.2012 8:55

Média v sousedních zemích o kauze středočeského hejtmana Davida Ratha sice poměrně podrobně informují, ale příliš ji nekomentují. Označují ji ale za největší skandál v Česku od obnovení demokracie v roce 1989. Podle slovenského deníku Sme je Rathovo zatčení zásluhou nové generace soudců, státních zástupců a policistů. Polský rozhlas si všímá také Rathova tvrzení, že je obětí politického spiknutí, a jeho přirovnání k vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové.

Zahraniční noviny o Rathovi: Největší skandál od sametové revoluce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"Největší politický skandál v Česku od roku 1989 nabírá na obrátkách," komentoval dnes slovenský list Pravda korupční aféru, kvůli které skončilo ve vazbě kromě Ratha i dalších sedm osob. Deník Sme po propuknutí kauzy zase napsal, že Češi mohou mít po letech pocit, že jistí si už nemohou být ani vlivní a silní v politice. "Není to zásluha politiků, ale nové generace soudců, státních zástupců i některých policistů, pro které přestává platit odvěký seznam nedotknutelných," poznamenal list.

Image politického bojového psa

Německý tisk kauzu exhejtmana Davida Ratha zatím příliš nekomentuje. Výjimkou je dnešní Süddetsche Zeitung, podle něhož "úplatnost, osobní obohacování a protekcionismus při zadávání veřejných zakázek platí už dlouho za zlo politiky v Česku i v dalších postkomunistických zemích. Případ Rath ale tento problém potvrdil obzvlášť drasticky". Deník Die Welt ho označil za největší korupční skandál v Česku od roku 1989.

Frankfurter Rundschau se zaměřil na samotnou osobu Ratha a charakterizoval ho jako "politický supertalent s manýry Ramba". Poslanec ČSSD má podle něj "image politického bojového psa, který měl v parlamentu i v televizních debatách vždy připraven verbální samopal, aby všemi řečnickými prostředky zlikvidoval politické protivníky".

Rakouský liberální deník Der Standard dnes v souvislosti s Rathovým zatčením konstatuje, že Českem už několik dní otřásá "největší politický skandál od obnovení demokracie". Rath podle listu patří v ČR "k nejkontroverznějším politikům", který sám vládním stranám často vytýkal korupci. Jako krajský hejtman prý "uplatňoval autoritářský styl vedení a rád se ukazoval na kulturních a sportovních akcích". Deník také připomíná Rathovy slovní útoky na ministra financí Miroslava Kalouska i prezidenta Václava Klause.

Polská média připomínají, že šlo o jednoho z nejvlivnějších levicových politiků. Zaujaly je okolností jeho zatčení: "Politik měl miliony v krabici", napsal bulvární Super Express. "Politik obětí politického spiknutí?," ptá se v titulku k článku o Rathovi portál Polského rozhlasu v souvislosti s tím, že bývalý středočeský hejtman tvrdí, že byl zatčen na politickou objednávku a že se přirovnal k Tymošenkové.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …