Zajímavosti z české diplomacie: Náš známý velvyslanec se dle zdroje HN příliš věnuje zábavě a málo práci

18.05.2015 9:32

Mezi ministerstvem zahraničí a Pražským hradem prý finišují jednání o nových velvyslancích. Probíhají tradičně v režimu utajení, Hospodářské noviny nicméně získaly informace o tom, jak si kteří kandidáti na ambasadory stojí.

Zajímavosti z české diplomacie: Náš známý velvyslanec se dle zdroje HN příliš věnuje zábavě a málo práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na 38. sjezdu ČSSD

Klíčovou ambasádou, o které se nyní jedná, má být velvyslanectví v Pekingu. V Číně letos vyprší pověření velvyslanci Liboru Sečkovi a perspektivní asijská velmoc je středem zájmu v ČSSD i na Hradě. Zdá se však prý, že již byl nalezen kompromisní kandidát. Je jím Bedřich Kopecký, kariérní diplomat, který absolvoval proslulý moskevský Institut mezinárodních vztahů a v diplomacii působil již před rokem 1989. Jako velvyslanec již působil například v Kazachstánu či Polsku, v současnosti radí se zahraniční politikou premiéru Sobotkovi.

Původně se o něm uvažovalo jako o novém velvyslanci na Ukrajinu. Tam však prezident Zeman nakonec prosadil svého favorita Antonína Murgaše. Jeho instalace má být provedena přednostně, jak to jen bude možné, neboť prezident chce co nejrychleji z Kyjeva odstranit současného ambasadora Ivana Počucha, kterého ostře kritizoval za přílišnou podporu majdanského hnutí.

Současný velvyslanec v Pekingu Sečka ale nemusí konce pověření litovat – obratem by se měl přesunout na ambasádu do Londýna, tradičně považovanou za jednu z nejpříjemnějších. Současný velvyslanec Michael Žantovský je totiž častým terčem kritiky z ministerstva, neboť se prý, jak uvádí zdroj Hospodářských novin, až příliš věnuje recepcím a návštěvám klubů bez viditelných přínosů pro českou diplomacii.

Podobně je dle listu kritizována i velvyslankyně ve Francii Marie Chatardová, stejně jako Žantovský jmenovaná ještě Karlem Schwarzenbergem. Na jejím nástupci ale prý ještě mezi Hradem a Černínským palácem není shoda.

Jasno je prý také o novém velvyslanci ve Washingtonu, kde však podle všeho výměna proběhne se zpožděním. Petru Gandalovičovi má mandát vypršet ještě letos, a je prakticky jisté, že jeho nástupcem bude šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Hrad má však zájem na tom, aby Kmoníčka co nejdéle udržel v prezidentových službách, proto se dá očekávat, že Gandalovič bude „přesluhovat“ a k vystřídání dojde až během příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…