Zákaz platit za sex. Německo: „Všichni sem začali jezdit za prostitucí“

07.11.2023 12:49 | Monitoring

Současná politika v oblasti prostituce selhala, německá koalice CDU/CSU volá po severském modelu. Ten se vyznačuje kriminalizací kupců a dekriminalizací prostitutek. Provoz nevěstinců je tak značně omezován. Podle koalice jsou struktury prostředí obchodu se sexem „hluboce nelidské a opovrhující ženami“. I proto politik CSU Voler Ullrich navrhuje celostátní zrušení pouliční prostituce.

Zákaz platit za sex. Německo: „Všichni sem začali jezdit za prostitucí“
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Parlamentní koalice křesťanských demokratů a křesťanských sociálů (CDU/CSU) ve Spolkovém sněmu plánuje změnit německou politiku v oblasti prostituce. Hlavním požadavkem koalice je pak zákaz kupování sexu, jak vyplývá z dokumentu s názvem Ukončení nelidských podmínek v prostituci – trestání nákupu sexu (Menschenunwürdige Zustände in der Prostitution beenden – Sexkauf bestrafen), na kterém se koalice shodla.

V dokumentu koalice uvádí, že „až na několik výjimek samostatně se rozhodujících sexuálních pracovnic“ jsou struktury prostředí obchodu se sexem „hluboce nelidské a zejména opovrhující ženami“, přičemž většinu z těchto pracovnic tvoří nedobrovolná chudinská prostituce, kterou doprovázejí podvody, výhrůžky, násilí a závislost na pasácích.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17077 lidí

„Tyto podmínky jsou pro nás z hlediska lidských práv a veřejného pořádku nepřijatelné. Situace postižených, zejména mladých žen, které jsou často vystaveny hrubému porušování lidských práv, nás vyzývá k přijetí opatření,“ stojí v dokumentu.

Obecně chce koalice Německo v oblasti prostituce přeorientovat na tzv. severský model. Ten se týká přístupu k regulaci prostituce a obchodu s lidmi a poprvé byl zaveden právě v severských zemích, jako je Švédsko, Norsko a Island. Jeho určující myšlenkou je, že potrestány by měly být osoby, kteří si sexuální služby kupují, nikoli ty, jež je prodávají. Tím by mělo být docíleno i snížení poptávky po prostituci. V zemích užívajících severského modelu, jsou nevěstince často zakázány nebo alespoň omezovány.

 I CDU/CSU nyní v dokumentu volá po kriminalizaci klientů. „Statisíce žen v nucené prostituci jsou využívány za mizerných podmínek a zažívají násilí. Jejich životy jsou zničeny, zatímco obchod s lidmi vzkvétá,“ uvedla místopředsedkyně CSUS Dorothee Bärová. „Každý, kdo je pro to, aby si muži mohli kupovat ženy, je proti rovnosti v naší společnosti,“ prohlásila Bärová.

V současnosti prodej sexu v Německu není považován za nemorální a může být i předmětem pracovních smluv, a to od roku 2022, kdy německá vláda přijala zákon o prostituci s cílem lepší ochrany a sociálního zabezpečení prostitutek. Koalice CDU/CSU se nyní domnívá, že od té doby se pozice prostitutek drasticky zhoršila.

„Narativ o ‚povolání jako každém jiném‘ prostitutek s vlastním bankovním účtem, vlastním bytem, zdravotním, důchodovým a sociálním pojištěním byl jasně vyvrácen,“ uvedla koalice. Na konci roku 2022 bylo u regulačního orgánu registrováno 40 400 prostitutek, přičemž u Spolkového úřadu práce v příslušné profesní kategorii jich bylo registrováno 50.

V dokumentu CDU/CSU zmiňují, že „Německo se stalo magnetem pro klienty z mnoha regionů Evropy“ a namísto prostitutek vydělávají pouze provozovatelé nevěstinců.

Politik CSU Volker Ullrich uvedl, že přísnější legislativa by dala německé policii příležitost lépe proniknout do „nelidského prostředí“ obchodu s lidmi. „Podezřelí pachatelé, kuplíři a obchodníci s lidmi se již nebudou moci skrývat za záminkou, že prostituce je dobrovolná a legální,“ řekl deníku Welt spolu s návrhem právního kroku, který by „celostátně zrušil nedůstojné pouliční prostituce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…