Zakážou ,,Kde domov můj", padlo z ANO. Je to rasismus. A Mikuláš Minář...

29.06.2020 10:05

V USA už v rámci boje proti údajně rasistické minulosti zaznívají i hlasy, že by se měla vyměnit hymna, protože její skladatel byl otrokář. A v Česku už se probouzejí obavy, že tento trend dojde i k nám. „Už se těším, jak budou Josef Kajetán Tyl, nebo František Škroup škrtáni z učebnic a nahrazováni třeba Apolenou Rychlíkovou nebo Mikulášem Minářem,“ obává se radní ze Středočeského kraje. A přišel už i návrh, co by se mohlo zpívat místo Kde domov můj. Jde o Svěrákův hit, Není nutno, který při koronavirové krizi zazněl z ČT.

Zakážou ,,Kde domov můj", padlo z ANO. Je to rasismus. A Mikuláš Minář...
Foto: Archiv PL
Popisek: Josef Kajetán Tyl

Protesty, které propukly v USA po smrti George Floyda, už vyvolaly vlnu změn. Chystá se reforma legislativy týkající se policie, v Minneapolisu má být policie rovnou zrušena a co se týče filmů a seriálů, už několik z nich bylo buď staženo, nebo se k nim chystá „doprovodný komentář“.

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí

A zkoumání, co všechno je v USA koloniální a tudíž rasistické, se nevyhlo ani hymně USA, skladbě Hvězdami posetý prapor od Francise Scotta Keye. Jeho socha už šla k zemi v San Franciscu kvůli tomu, že byl údajně „známý otrokář“, který se o černoších prý vyjadřoval jako o podřadné rase.

Že je načase na inkluzivnější hymnu si myslí Daniel E. Walker, černošský historik zabývající se mimo jiné i otroctvím. „Přidávám se k těm, kdo chtějí zvážit, zda by toto měla být národní hymna, protože tady jde o hluboce zakořeněný odkaz otroctví a bělošské nadřazenosti v Americe, kde znovu a znovu děláme věci, které jsou políčkem pro lidi jiné barvy pleti a ženy,“ pravil. K tomuto sentimentu se přidal i aktivista a novinář Kevin Powell. Ten zkritizoval Keye za to, že se přátelil s prezidentem Andrew Jacksonem, kterého popsal jako „Donalda Trumpa té doby“. A jako náhradu skladby navrhl hit Johna Lennona „Imagine“.

Radní Středočeského kraje Martin Herman už se obává, že se tento trend přehodnocování dostane i do Čech. „A už to jede... Bez respektu k historii, bez zvažování souvislostí, zvyků, podmínek a atmosféry doby, se budou vytrhávat z kontextu jednotlivé útržky dob minulých a napravovat věcmi, které jsou, viděno dnešní optikou, v pořádku,“ míní o americké diskuzi o státní hymně.

A varuje: „Doporučuji se připravit i na revizi naší hymny, jen nevzdělanost a omezenost současných aktivistů může zatím za to, že nebyla podrobena zdrcující analýze, která by prokázala nacionalismus, xenofobii a rasismus...“

Podle něho je podezřelý hlavně verš: „To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj...“

„Tohle přece nemůže nechat žádný aktivista moderního střihu bez povšimnutí. Už se těším, jak budou Josef Kajetán Tyl, nebo František Škroup škrtáni z učebnic a nahrazováni třeba Apolenou Rychlíkovou nebo Mikulášem Minářem,“ dodává sarkasticky.

A objevil se i návrh od komentátora Tomáše Vyorala, čím by česká hymna mohla být nahrazena. „Českou bych prosil nahradit písní proti trudomyslnosti: Není nutno. Stejné nás s ní už z amplionů otravují. A prezident Hašek na ni hezky tančí,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…