Zakážou vám Fabii. Okradou vás. Kupce ojetých aut čeká šok

30.11.2022 13:14

Zákaz prodeje ojetých vozů, případně jejich masivní zdanění. I k tomu by mohlo dle automobilových publicistů brzy dojít v rámci boje proti globálnímu oteplování. A pakliže by si někdo myslel, že ojeté vozy jako starší Škoda Fabia v době krize výrazně zlevnily, je na omylu. Naopak prý prodejci začali používat nekalé praktiky.

Zakážou vám Fabii. Okradou vás. Kupce ojetých aut čeká šok
Foto: archiv red
Popisek: Typický obrázek na D1 - stojící kolona

Stále přísnější regulace ohrožují trh s malými a mini vozy. Za posledních deset let se jejich nabídka v Česku snížila o třetinu z padesáti modelů na 33. Píšou o tom Lidové noviny s tím, že menší a levnější auta čelí zkrátka těm největším překážkám, neboť výrobci mají před sebou důležité milínky: A to novou emisní normu Euro 7, která dál sníží emise spalovacích motorů. V roce 2030 se pak má zpřísnit to, kolik mohou vyráběné vozy vytvářet oxidu uhličitého – a od roku 2035 nebude ani možné spalovací motory prodávat.

Je tak například možné, že Volkswagen přestane vyrábět model Polo, což je jedno z nejprodávanějších aut Evropy. A otázka je, zda se budou vyrábět Škody Fabie. „Oba vozy spolu sdílejí většinu techniky, pokud skončí polo, bude dávat méně smyslu i fabia. Ta by pak mohla ve stávající podobě skončit a nástupce už nedostane,“ poznamenávají Lidové noviny.

Jak pak píše server Autoforum.cz, daný vývoj se pochopitelně promítl i do thu s ojetinami, kdy se půrměrná cena aut z druhé ruky dostala na neskutečných 289 tisíc korun. „Řada majitelů autobazarů v danou chvíli začala zmiňovat, že žně jsou u konce, tak tomu ale ve finále nemusí být. Obchodů se uskutečňuje méně, vysoké marže si ale prodejci nechtějí nechat ujít. A někteří jsou připraveni kvůli tomu zajít až za hranu akceptovatelného,“ píše server s odkazem na společnost Cebia, jež poukazuje na navýšení počtu nekalých praktik.

Chystá se koordinovaný postup proti starším vozům. Státy s nimi podle serveru aazdravi.cz udělají to, co umí nejlépe – zdaní je. Podle serveru pak už bude stačit pouze daně upravovat tak, aby se staly pro ty, kdo takové vozy stále vlastní, neúnosné. Potom jim nezbude než staré vozy zlikvidovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Smysl toho všeho je, aby jezdili jen vyvolení., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseferda3 , 30.11.2022 16:06:26
Ne, že Lojza ze Suché Lozi poveze Anču na Jadran. Lojzovi dovolí - bude-li mít dostatečný "společenský" kredit, aby si koupil e-kolobrndu, se kterou si dojede do střediskové obce koupit něco k jídlu - bude-li mít kladné body za to, že jí brouky.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…