Zakladatel H-Systemu promluvil v tisku. Velmi nepěkné věci vynesl na konkurzního správce Monsporta

19.08.2018 6:58

Zkrachovalá firma H-System měla před dvaceti lety dostatek peněz na to, aby vyplatila více než tisícovku klientů, říká odsouzený zakladatel firmy Petr Smetka. Podle jeho slov měl H-System v té době ve svém majetku nebo na základě předkupních smluv pozemky za čtyři miliardy korun. Z toho, že nakonec postižení klienti obdrželi jen desítky tisíc korun, viní správce konkurzu, který rozprodal majetek výrazně pod cenou, informoval server Novinky.cz.

Zakladatel H-Systemu promluvil v tisku. Velmi nepěkné věci vynesl na konkurzního správce Monsporta
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Josef Monsport, správce konkurzní podstaty H-Systém

Existuje však odborný posudek, podle kterého H-System měl v době krachu k dispozici majetek za zhruba 359 miliónů korun, což byla cena pozemků, které vlastnil. Na základě tohoto posudkem pak pražský městský soud v roce 2004 Smetku poslal na dvanáct let do vězení.

Právo více než šestisetstránkový rozsudek analyzovalo. Na rozjezd projektu měl H-System k dispozici přes kolem 1,5 miliardy korun. Tuto částku tvořily vklady podvedených klientů a úvěry od bank. Peníze však prý mizely na účtech spřízněných firem a Smetka je použil také do dalších projektů, jako byla loterijní společnost, burza s cennými papíry nebo vlastní banka.

Kde nakonec celá částka skončila, policie nezjistila. Po vyhlášení konkurzu zbyly v H-Systemu v podstatě prázdné účty a pozemky. H-System vlastnil půdu v Horoměřicích, Statenicích, Lichocevsi a Velkých Přílepech, tedy v obcích kolem Prahy, což jsou místa, kde měli bydlet podvedení klienti. Další pozemky pak byly v Kamýku, Noutonicích nebo pražské Libni a Troji. 

Velké množství pozemků ale sloužilo jako zástava za poskytnutí stamiliónových úvěrů. Pozemky také byly protiprávně pronajaty Stavebnímu bytovému družstvu Svatopluk. Kromě Smetky za to byl pak odsouzen k podmíněnému trestu i někdejší předseda sdružení nájemníků a člen představenstva H-Systemu Ivan Král.

„Kdyby s tím pracovala průměrná realitní společnost, dal se ten majetek tehdy prodat v kompletních balíčcích a celých projektech za odhadem čtyři miliardy korun,“ řekl nyní Právu na svou obhajobu Smetka. Kromě Horoměřic, o kterých v současnosti jedná konkurzní správce Josef Monsport s bytovým družstvem Svatopluk, byly ostatní pozemky již rozprodány, podle Smetky ale výrazně pod cenou.

Takové tvrzení ale Monsport zásadně odmítá. Smetka si nejvíc cenil pozemků v obci Lichoceves u Prahy, které se podle něj daly přes realitku prodat za 1,5 miliardy korun. Monsport tyto pozemky o výměře 843 tisíc metrů čtverečních prodal za sedmnáct miliónů korun, protože podle něj šlo o ornou půdu, a nikoli o stavební parcely.

Smetkovi se nelíbil ani prodej pozemku v pražských Bohnicích. Správce jej nakonec prodal za 70 miliónů korun. Podle Smetkova odhadu se však dal projekt v Bohnicích jako jeden balíček prodat za 200 miliónů korun a někteří invetoři o něj prý tehdy měli za tuto cenu zájem.

  • Původní text ZDE

Monsport se nechtěl podrobněji k Smetkovým tvrzením vyjadřovat. V posledních patnácti letech prý tak učinil mnohokrát. Před tím, než pozemky prodal, musel záměr schválit konkurzní soud a věřitelský výbor. Jeho postup při prodeji pozemků na základě trestních oznámení několikrát prověřovala policie. „Opakovaně se to pravomocně odkládalo,“ uzavřel Monsport, který je přesvědčen, že se jej někteří snaží pošpinit ve chvíli, kdy se snaží najít kompromis se sdružením Svatopluk ohledně šedesáti bytů v domech v Horoměřicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…